SURSE CSM întârzie planurile lui Dragnea de a folosi mai departe Inspecția Judiciară ca un buzdugan politic. Amănunte INCENDIARE!

SURSE CSM întârzie planurile lui Dragnea de a folosi mai departe Inspecția Judiciară ca un buzdugan politic. Amănunte INCENDIARE!

Comisia 1 din Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, ca proiectul de ordonanță de urgență propus de ministrul Justiției pentru prelungirea mandatelor șefilor Inspecției Judiciare să fie supus consultării cu sistemul judiciar, urmând ca, săptămâna viitoare, CSM să decidă dacă va acorda aviz pozitiv sau negativ, au declarat pentru  G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, OUG-ul nu se mai justifică, în condițiile în care mandatele șefilor IJ au expirat deja la 1 septembrie și nu se mai justifică prelungirea lor prin ordonanță.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, ar putea promova OUG-ul în Guvern și fără avizul CSM, dar actul normativ riscă să pice la Curtea Constituțională, iar anchetele realizate de inspecție sub o conducere ilegală să fie astfel puse sub semnul întrebării.

Potrivit surselor G4Media.ro, inspectorul-șef și-ar fi delegat atribuțiile către doi inspectori, Speranța Defta și Sanda Mateș. Și această decizie este contestată în interiorul CSM. Magistrații consultați de G4Media.ro susțin că acestă delegare de atribuții este ilegală, deoarece nu pot fi delegate atribuții pe care cineva nu le mai poate exercita.

Miza prelungirii mandatelor fostei conduceri a Inspecției Judiciare este foarte mare pentru liderul PSD, Liviu Dragnea. Acest lucru a rezultat din ieșirea de luni, când l-a criticat dur pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru că nu a reușit să treacă OUG-ul pentru prelungirea mandatelor lui Lucian Netejoru și Gheorghe Stan.

”Sigur că eu aş fi foarte bucuros dacă – pentru că am citit şi eu în presă zilele trecute – domnul ministru Toader ar fi iniţiat şi dus până la aprobare ordonanţa care ar fi permis actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare să-şi continue mandatul până când intră în vigoare noua lege şi, ca mulţi alţi colegi, oameni pe care i-am văzut supăraţi, şi eu sunt sunt supărat, pentru că tocmai se pot pune sub semnul întrebării nişte anchete importante care sunt în derulare. M-aş fi aşteptat să ducă la capăt această procedură săptămâna trecută. Pentru mine este destul de ciudat şi destul de greu de înţeles de ce nu a făcut-o”, a spus Dragnea la Palatul Parlamentului, întrebat dacă ştia că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se pregăteşte pentru o carieră de notar.

G4Media.ro a scris în exclusivitate săptămâna trecută despre faptul că Tudorel Toader pregătește o OUG pentru prelungirea mandatelor șefilor Inspecției Judiciare, brațul armat al PSD împotriva magistraților. Toader a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii proiectul de Ordonanță de Urgență. Mandatele lui Lucian Netejoru și Gheorghe Stan au expirat la data de 1 septembrie.

Miza ar fi fost menținerea celor doi la conducerea Inspecției ca interimari, până la intrarea în vigoare a noii legi a CSM, care schimbă condițiile de selecție a șefilor IJ, au explicat sursele G4Media.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro