SURSE Dăncilă a sunat la Cotroceni, dar președintele Iohannis nu a răspuns. I-a transmis că revine mai târziu

SURSE Dăncilă a sunat la Cotroceni, dar președintele Iohannis nu a răspuns. I-a transmis că revine mai târziu

Premierul Viorica Dăncilă a sunat la Cotroceni marți la prânz, însă președintele Klaus Iohannis nu i-a răspuns transmitându-i că revine mai târziu, au declarat pentru  G4Media.ro surse guvernamentale. Președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe o decizie în privința celor trei propuneri de miniștri: Eugen Nicolicea la Justiție, Tit Liviu Brăiloiu la ministerul pentru românii de pretutindeni și Oana Florea la ministerul pentru fonduri europene.

 G4Media.ro a dezvăluit că liderul PSD, Liviu Dragnea, intenționează să-l sară pe șeful statului din procedura de numire a noilor miniștri în cazul în care va refuza să semneze decretele lui Nicolicea, Brăiloiu și Florea, prin restructurarea guvernului, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Problema este că Dragnea depinde de de voința premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului, articolul 37 prevede următoarele: ”Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înființarea, desființarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere”. Cu alte cuvinte, premierul Dăncilă are în cele din urmă ultimul cuvânt în ce privește o eventuală restructurare a guvernului.

Constituția României, articolul 85: ”Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Alineatul (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.”

Această procedură este singura prin care Dragnea și PSD pot impune o nouă echipă guvernamentală în așa fel încât președintele Iohannis să nu mai poată avea un cuvânt de spus, cum se întâmplă în cazul remanierii, când președintele poate respinge o propunere de ministru sau în cazul demisiei/ demiterii guvernului, când președintele poate respinge propunerea de premier.

G4Media.ro a dezvăluit încă de marți că liderul PSD ia în calcul inclusiv scenariul reorganizării guvernului. Acest lucru presupune votarea unei noi echipe guvernamentale în Parlament. În această situație, președintele Klaus Iohannis ia act de votarea noii echipe.

Varianta restructurării guvernului ca formă de a ocoli veto-ul președintelui a fost luată în calcul și în luna ianuarie, când Klaus Iohannis a refuzat numirea unor noi miniștri la Dezvoltare și la Transporturi. O restructurare presupune însă un vot în Parlament, adică testarea majorității PSD-ALDE.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /