SURSE Doi candidați pentru șefia DNA: Nistor Călin și Crin Bologa/La DIICOT, două nume noi în cursă: Mihaela Albani, premiată de FBI și Viorel Badea, procurorul din cazul Guccifer

SURSE Doi candidați pentru șefia DNA: Nistor Călin și Crin Bologa/La DIICOT, două nume noi în cursă: Mihaela Albani, premiată de FBI și Viorel Badea, procurorul din cazul Guccifer

Actualul șef interimar DNA, procurorul Nistor Călin, s-a înscris pentru funcția de procuror șef al DNA, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Călin a fost unul dintre adjuncții lui Kovesi, considerat „meseriașul” DNA, însă ar fi căzut în dizgrație din pricina unor divergențe profesionale legate de soliditatea probatoriilor din cazurile DNA trimise pe masa instanțelor, au explicat sursele G4media.ro.

Spre exemplu, Călin a fost unul dintre cei 4 procurori DNA care au susținut că nu ar fi fost probe pentru trimiterea în instanță a unor procurori și polițiști de la Prahova, alături de Sebastian Ghiță. Cu toate acestea, dosarul a plecat la instanță și a primit achitare, însă nu se știe ce s-ar fi întâmplat în apel întrucât Secția specială nu a mai formulat cale de atac.

Ca procuror de caz, Nistor Călin a instrumentat dosarul fostului baron PSD de Argeș, Constantin Nicolescu, soldat cu 7 ani de pușcărie. În 2011, liderii PSD precum Victor Ponta, Marian Vanghele, Adrian Năstase, Titus Corlățean, Adrian Severin sau Viorel Hrebenciuc au făcut zid în jurul lui Nicolescu din cauza dosarului lui Nistor Călin.

„Mă uit în fiecare dimineaţă la televizor să văd dacă nu-mi vine şi mie rândul”, declara atunci Vanghelie. 

Totuși sub procurorul Nistor Călin, ca șef interimar al DNA, parchetul anticoruție a deturat motoarele, însă aici pot fi explicații obiective multiple: instituțiile de control precum Curtea de conturi, ANAF, corpurile de control ale ministerelor, controlate de PSD, nu au mai trimis sesizări la DNA; serviciile de informații au rărit informările din pricina deciziilor CCR care le-au redus atribuțiile în acest sens; denunțătorii nu mai vin ca în trecut să formuleze plângeri. Nu este foarte clar câte autosesizări au existat din partea procurorilor DNA, din presă sau din surse diverse.

Cu toate acestea, DNA a mai reușit câteva cazuri tari precum cel al fostului trezorier PSD Mircea Drăghici sau trimiterea în judecată a oamenilor lui Sebi Ghiță, lucru de neconceput până acum.

În plus, dosarele trimise în instanță au căpătat un standard ridicat al probatoriilor, precum cazurile Blejnar, Duță sau Vlădescu.

DNA-ul condus de procurorul Călin a dat și rateuri. Un exemplu este clasarea dosarului privind fondurile operative cheltuite pe lux de către șefii serviciului secret al MAI, precum Gelu Oltean de la DIPI.

Un alt candidat la șefia DNA este procurorul Crin Bologa, fost șef al Parchetului Sălaj și fost șef al DNA Cluj în perioada 2005-2008. Potrivit unor surse judiciare, el al fi plecat din DNA în urma unor neînțelegeri cu fostul șef DNA, Daniel Morar.

Presa din Sălaj scria anul trecut despre el că este un om înstărit, cu 10 proprietăți imobiliare.

La DIICOT alte două nume noi. În cursa pentru procuror șef s-ar fi înscris, pe lângă fostul șef Daniel Horodniceanu și actuala șefă interimară, Giorgiana Hosu, și procurorii Mihaela Albani și Viorel Badea.

Albani este fostul procuror şef al Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT, decorată de către fostul șef FBI, David Comey, cel demis de actualul președinte al SUA, Donald Trump.

Viorel Badea este un alt procuror care s-a înscris în cursa pentru DIICOT. El este anchetatorul din dosarul hackerului Guccifer și al fratelui lui Nicu Gheară. Acum este director adjunct al Institutului Național al Magistraturii.

La Parchetul general avem 4 candidaturi: Daniel Horodniceanu, Horațiu Radu, Laura Oprean și Gabriela Scutea.


Procurorul Crin Bologa

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…

4 Așa o fi?

5 S-a întâmplat în Germania!