SURSE Gheorghe Iancu, fost avocat al poporului propus de PDL, una dintre propunerile PSD pentru funcția de judecător CCR

SURSE Gheorghe Iancu, fost avocat al poporului propus de PDL, una dintre propunerile PSD pentru funcția de judecător CCR

Gheorghe Iancu, fost avocat al poporului, este propunerea PSD pentru funcția de judecător al Curții Constituționale, au declarat surse politice pentru G4Media.ro .

 Iancu a fost propus să preia această funție din partea Camerei Deputaților, în locul judecătorului Ștefan Minea, al cărui mandat expiră luna viitoarte.

Din 1995 și până în 2000, Gheorghe Iancu a fost secretar general al Curții Constituționale, în 2000 și 2001 a fost consilier de conturi la Curtea de Conturi a României, după care a fost director al Autorității Electorale Permanente. Pe 27 septembrie 2011 a fost numit, de PDL, în funcția de Avocatul Poporului, iar în iulie 2012 a fost demis din această funcție de către USL ( citește CV-ul integral ).

Deputatul PSD Florin Iordache a anunțat în urmă cu două săptămâni că PSD va face nominalizări şi la Camera Deputaţilor şi la Senat pentru funcţiile de judecător la Curtea Constituţională până pe 7 mai.

„Până în 7 mai, PSD va avea două nominalizări – şi la Cameră şi la Senat – pentru funcţia de judecător la CCR”, a afirmat Iordache la Realitatea Tv.

„Foarte corect e aşa: mă voi mai duce la CCR să susţin puncte de vedere sau conflicte, pentru că aţi văzut că am avut un conflict, cel care viza protocoalele, pe 20 mai se va finaliza şi cel privind completurile de cinci”, a adăugat Florin Iordache, subliniind că este sigur că va avea câştig de cauză.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat, pe 23 aprilie, procedura de numire a unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Ştefan Minea, căruia îi expiră mandatul în data de 15 iunie.

Astfel, până pe 6 mai vor fi depuse propunerile grupurilor parlamentare pentru acest post, Comisia juridică va întocmi raportul până pe 7 mai iar până în 15 mai plenul Camerei Deputaţilor urmează să dea votul.

Curtea Constituţională a României a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor informând că în data de 15 iunie expiră mandatul judecătorului Ştefan Minea, care a fost numit de forul legislativ în 15 iunie 2010 pentru un mandat de nouă ani.

„Aşadar, în raport cu regulile stabilite de art. 68 alin. 1 teza finală din Legea 47/1992, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, în baza dispoziţiilor art. 142 alin. 3 din Constituţie şi ale art. 5 alin. 2 din Legea organică a Curţii”, se precizează în scrisoarea semnată de preşedintele CCR, Valer Dorneanu.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante