SURSE Miza atacului lui Meleșcanu și Renate Weber la CCR asupra completurilor de apel de 3 judecători de la Înalta Curte: eliberarea lui Radu Mazăre din pușcărie

SURSE Miza atacului lui Meleșcanu și Renate Weber la CCR asupra completurilor de apel de 3 judecători de la Înalta Curte: eliberarea lui Radu Mazăre din pușcărie

Unul dintre beneficiarii acțiunilor la CCR inițiate de președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, și de Avocatul Poporului, Renate Weber, ar fi fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, aflat în penitenciarul Rahova ca urmare a unei condamnări definitive la 9 ani de detenție în dosarul retrocedării plajelor, au declarat pentru G4Media.ro surse din înalta magistratură .

Pe lângă Mazăre, ar putea beneficia și ceilalți condamnați din dosar: fostul președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu (5 ani cu executare), notarul și profesorul de la Facultatea de drept a Universității București, Jean Andrei (2 ani cu suspendare; este soțul fostei președinte a Tribunalului București, Laura Andrei, apropiată a Liei Savonea, șefa CSM), fostul acționar de la Dinamo, Dragoș Săvulescu sau afacerisul Georgică Giurgiucanu (câte 5 ani și jumătate cu executare).

Joi, 7 noiembrie și miercuri, 6 noiembrie, președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, și Avocatul Poporului, Renate Weber, au sesizat CCR cu privire la modalitatea de constituire a completurilor de apel de 3 judecători de la Înalta Curte.

Cei doi reclamă faptul că judecătorii din completurile de apel de 3 judecători de la ÎCCJ nu au fost trași la sorți. Este exact motivul invocat de avocați în fața completului de judecată care i-a condamnat pe Mazăre și compania.

De altfel, unul dintre cei condamnați, notarul Jean Andrei, s-a întâlnit în februarie cu fostul Avocat al Poporului, Victor Ciorbea. Jean Andrei a primit 2 ani cu suspendare, însă continuă să predea la Facultatea de drept a Universității București.

Mazăre, Jean Andrei și Georgică Giurgiucanu au formulat deja contestație în anulare, acțiune prin care încearcă să scape de condamnarea primită. Au termen chiar azi la ÎCCJ.

”Cel mai probabil vor solicita instanței amânarea până la judecarea sesizărilor de la CCR formulate de Meleșcanu și Renate Weber”, au explicat sursele G4Media.ro. ”Este același plan ca în cazul completurilor de apel de 5 judecători. Anul trecut, au făcut sesizare la CCR pentru că nu ar fi fost legal constituite. Nelegala compunere a completurilor de judecată este motiv de contestație în anulare. Așa au scăpat de condamnări și au ieșit din pușcărie Udrea, Bica, Șova sau Constantin Niță”, au explicat sursele G4media.ro.

Este al treilea atac asupra completurilor de judecată de la ÎCCJ, după ce anul trecut au fost vizate completurile de apel de 5 judecători (care dau a doua sentință sau verdictul definitiv pentru demnitari) sub motivul că președintele completului nu era tras la sorți.

În acest an au fost luate la țintă completurile de fond de 3 judecători (care dau prima sentință pentru demnitari) sub motivul că magistrații care au făcut parte din ele nu erau specializați în judecarea cazurilor de corupție. E vorba de o formalitate, de desemnarea formală a unor completuri ca fiind specializate pe corupție, în condițiile în care la ÎCCJ, la Secția penală, sunt 27-28 de magistrați, iar fosta șefă a Instanței supreme, Cristina Tarcea, a explicat că toți sunt specializați de facto în judecarea cazurilor de corupție.

De această dată, sunt vizate completurile de apel de 3 judecători de la ÎCCJ (care dau a doua sentință sau verdictul definitiv pentru notari precum Jean Andrei), adică exact cazul completului care a dat sentința definitivă în dosarul retrocedărilor de plaje.

Inițial, Mazăre a primit 4 ani cu suspendare la Curtea de Apel București, deși instanța l-a găsit vinovat pentru un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. Notarul Jean Andrei a fost achitat la CAB.

Curtea de Apel a ținut dosarul în judecare 9 ani, din 2008 până în 2017, până aproape de prescriere. DNA a făcut apel la ÎCCJ la completul de 3 judecători care, în februarie acest an, a emis verdictul definitiv.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...