SURSE Președintele ia în calcul declanșarea Referendumului pe justiție

SURSE Președintele ia în calcul declanșarea Referendumului pe justiție

Surse din anturajul Administrației prezidențiale confirmă că președintele Klaus Iohannis ia în calcul declanșarea Referendumului pe justiție. Sursele spun că în ultimele zile președintele s-a consultat atât cu mai mulți consilieri cât și cu alți specialiști din afara administrației prezidențiale asupra oportunității folosirii Referendumului în condițiile în care actualul proiect de modificare a celor trei legi ale Justiției inițiat de ministrul Tudorel Toader va fi susținut de Guvern și trimis în Parlament în forma prezentată deja.

Preşedintele Klaus Iohannis a demarat, marţi, 24 ianuarie 2017, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional. Solicitarea a fost avizată favorabil în Parlament în data de 13 februarie 2017. Avizul Parlamentului este consultativ. Pe 3 martie 2017 a apărut informația conform căreia președintele a renunțat la Referendum. Pe 7 martie a declarat oficial că n-a renunțat, dar că: „Am lăsat-o mai încet, dar nu am abandonat ideea”.

Istoric

Klaus Iohannis a anunțat pe 23 ianuarie că va organiza un referendum, iar OUG 13/2017 a fost anulată pe 5 februarie. Pe 7 februarie, președintele anunța că, imediat după ce va primi răspunsul Parlamentului, va convoca referendumul. Cu alte cuvinte, scenariul referendumului rămăsese valabil chiar dacă PSD renunțase la modificarea legislației penale. Pe 13 februarie a primit avizul Parlamentului în acest sens, iar pe 14 februarie șeful statului a promis că va anunța întrebarea „în zilele următoare”, fapt care nu s-a întâmplat.

"În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată", se arăta în comunicatul Administrației prezidențiale la momentul demarării ostilităților.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...