SURSE Președintele l-ar putea desemna luni pe Ludovic Orban să formeze noul guvern. Lista miniștrilor, ținută la secret

SURSE Președintele l-ar putea desemna luni pe Ludovic Orban să formeze noul guvern. Lista miniștrilor, ținută la secret

SURSE Președintele l-ar putea desemna luni pe Ludovic Orban să formeze noul guvern. Lista miniștrilor, ținută la secret. Surse liberale spun că președintele Iohannis l-ar putea desemna chiar luni să formeze noul guvern. Asta după ce, spun sursele, liderul PNL a amânat cu o oră și jumătate ședința Biroului Politic al PNL de luni „pentru o întâlnire importantă” și după ce președintele nu a mai anunțat o nouă rundă de consultări cu partidele.

Aceleași surse mai spun că lista cu ministeriabilii rămâne secretă și va fi discutată de premierul desemnat cu președintele. În afara lui Orban, un singur nume dintre cele vehiculate va intra cert în guvern, Robert Sighiartău. Raluca Turcan, al cărui nume a fost pomenit pentru portofoliul Educației, s-ar putea să nu fie pe lista cu miniștrii propuși. Turcan, liderul de grup al PNL în Camera Deputaților, ar putea fi păstrată pentru bătăliile din Parlament, poziția ei devenind foarte importantă în condițiile unui guvern minoritar. Care trebuie să-și negocieze la sânge orice ordonanță sau inițiativă legislativă.

---------------

Pentru structura noului guvern, PNL ia în calcul comasarea mai multor ministere.

Astfel, surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că la Ministerul Afacerilor Externe ar urma să fie comasate Afacerile Europene și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Pentru acesta din urmă se discută chiar transformarea sa în departament în subordinea primului ministru sau trecerea la SGG.

Cercetarea si Inovarea ar urma să treacă la Ministerul Educației, alături de Tineret și Sport. În cazul din urmă, se ia în calcul chiar desființarea ministerului.

De asemenea, Ministerul Economiei ar urma să se unească cu cele ale Economiei, Mediului de afaceri și Turismului. Pentru a evita infringementul prin încălcarea obligației de separare a activităților de producție și transport în sectorul energetic, liberalii iau în calcul trecerea Transgaz și Transelectrica la Ministerul Finanțelor.

Lista ministerelor așa cum este ea discutată în acest moment:

1. Ministerul Afacerilor Externe ( se comasează Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cel al Românilor de pretutindeni)
2. Ministerul Afacerilor Interne
3. Ministerul Apărării Naționale
4. Ministerul Finanțelor ( preia Transgaz și Transelectrica de la Energie)
5. Ministerul Economiei ( se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul)
6. Ministerul Dezvoltării
7. Ministerul Justiției
8. Ministerul Agriculturii
9. Ministerul Muncii
10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor)
11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului)
12. Ministerul Fondurilor Europene
13. Ministerul Sănătății
14. Ministerul Transporturilor
15. Ministerul Culturii



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...