Surse. Reforma pensiilor speciale, pe masa parlamentarilor până la finalul anului

Surse. Reforma pensiilor speciale, pe masa parlamentarilor până la finalul anului

Aleșii ar urma să rezolve problema reformei pensiilor speciale prin adoptarea, în Parlament, a unui proiect de lege, potrivit unor surse guvernamentale. Proiectul ar putea fi dezbătut după Crăciun și nu ar afecta însă și aleșii locali sau cei ai Legislativului.

Protest împotriva pensiilor speciale în fața Palatului Victoria FOTO Arhivă Adevărul

Parlamentarii ar urma să adopte un proiect de lege pentru rezolvarea situației reformei pensiilor speciale, însă, numai după Crăciu, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul”, aleșii fiind plecați într-o vizită în Coreea de Sud în zilele următoare.

Potrivit surselor citate, vârsta de pensionare va crește etapizat în următorii 10, în fiecare an cu câte șase luni.

De asemenea, nu se va mai depăși salariul in plată în cazul celor care vor intra la pensie și nu va mai fi un calcul în baza ultimului salariu cu sporuri, ci fără sporuri și facută o medie a anilor, nefiind încă agreată perioada de refenrință pentru calcul.

Proiectul ar urma însă să nu aibă niciun efect asupra pensiilor speciale ale aleșilor locali și ale parlamentarilor.

Fiind nevoit să vină cu o soluție până la finalul lui 2023, dat fiind că e și jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, un scenariu luat în calcul de membrii Coaliției prevedea inițial inclusiv varianta unei ordonanțe, potrivit unor surse politice .

Plata pensiilor speciale pentru aleșii locali, amânată an de an

De altfel, Guvernul a amânat pentru a-l patrulea an plata pensiilor speciale pentru primari , viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, stârnind o revoltă din partea șefului aleșilor de la comune.

Pensiile speciale au fost adoptate de Guvernul Dăncilă prin OUG, pentru că anterior fuseseră declarate de două ori neconstituționale, în condițiile în care CCR solicita să fie date asemenea venituri și la consilierii locali și județeni sau să nu fie date deloc.

Nici până în prezent proiectul de lege privind aprobarea OUG-ului pentru Codul Administrativ nu fost adoptat de forul decizional, Camera Deputaților, surse din Coaliție explicând pentru „Adevărul” că e ținut la comisii, pentru a nu putea fi atacat la CCR. Astfel, actualul premier, Nicolae Ciucă, e la a doua prorogare a pensiilor pentru aleșii locali, măsuri similare fiind luate de foștii premieri Ludovic Orban și Florin Cîțu .

Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari stagnează

Coaliția nu reușpește însă să înainteze în ceea ce privește eliminarea pensiilor speciale ale foștilor parlamentari. Între timp, numărul beneficiarilor crește de la o lună la alta.

La nivelul Camerei Deputaților, potrivit unui răspuns furnizat ziarului „ Adevărul ”, numărul foștilor deputați care beneficiază de pensii speciale a ajuns la 578. Pe de altă parte, la precedentele date date de structurile de specialitate ale Camerei Deputaților, în luna septembrie, instituția semnala că în evidențele lor figurează 573 de persoane.

Și la Senat numărul lor este în creștere. Dacă în septembrie, datele oferite arătau că sunt în plată 247 de pensii speciale pentru foști senatori, ultimele date arată că numărul a ajuns la 251 de pensii speciale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro