În acest context, Simion și-a închis sâmbătă contul oficial de campanie electorală, de pe platforma TikTok, după ce a fost acuzat că 60% din conținutul campaniei sale la prezidențiale conține dezinformare sau manipulare. De asemenea, a anunțat că-și închide și contul de facebook, motivând că vrea să respecte „ziua tăcerii” și îndemnând „pe toată lumea să facă la fel”. Vezi mai mult AICI.
G4Media.ro a prezentat o înregistrare video cu un instructaj adresat delegaților Partidului Oamenilor Tineri (POT), partidul aliat cu AUR și cu George Simion. În mesajele transmise pe un grup intern de comunicare, delegații POT din Brăila sunt instruiți explicit să conteste rezultatele alegerilor în secțiile de votare unde scorul este prost pentru George Simion și unde există diferențe semnificative între Turul I și Turul II sau distanță mică față de Nicușor Dan.
Pregătirea terenului pentru contestarea alegerilor implică mai ales avertismentele și neregulile transmise de AUR în ultimele zile, cu privire la o „posibilă fraudare a alegerilor”, în diaspora, mai ales în Republica Moldova, fără ca formațiunea politică să prezinte vreo probă în acest sens.
Strategia AUR și POT pentru contestarea alegerilor, dacă Simion va pierde:
- În procesul electoral se vor invoca motive legate de o așa zisă „consemnare incorectă a rezultatelor votării”, mai exact faptul că nu ar fi fost completate corect cele patru căsuțe dedicate numărului de voturi pentru fiecare candidat
- Atât reprezentanții AUR cât și cei ai POT vor formula întâmpinările înainte de semnarea procesului-verbal, dar doar în cazul în care„ rezultatul este prost pentru candidatul AUR în Secții.
- Directivele pentru delegații AUR și POT scot în evidență importanța rubricii H din procesul-verbal – secțiunea dedicată mențiunilor și obiecțiilor. Este menționat că doar dacă obiecția este trecută acolo, se va putea cere ulterior renumărarea voturilor.
- Scopul celor două partide extremiste este de a crea o bază procedurală care să permită solicitarea unei renumărări a voturilor în secțiile unde George Simion nu obține un rezultat favorabil.
- De mai multe zile, AUR pregătește terenul pentru eventualitatea în care George Simion nu câștigă, împrăștiind informația că „în diaspora se fraudează votul”.
- Însuși George Simion a acuzat vineri – pentru a doua oară, după ce și AUR a transmis un comunicat – că în Republica Moldova se fraudează votul. La ora 18:00, el a făcut un apel la președinta Maia Sandu să oprească „turismul electoral”.
- De abia începuse procesul de vot, iar Simion a acuzat pe facebook guvernul de la Chișinău că „fură” votul. „Gata cu “campania”, acum trebuie să oprim frauda imensă! (…) în R.Moldova guvernul a început să fure! Nu îi lăsăm!”, a scris Simion, pe Facebook.
- AUR fomulează în paralel acuzații cu privire la fraudarea alegerilor, lansând ala zise apeluri către instituții abilitate.
- AUR a cerut joi seară o întrevedere de urgență cu conducerea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) cu privire la ”posibile fraude electorale la alegerile din 18 mai.
- În ciuda clarificărilor venite din partea autorităților și instituțiilor responsabile de desfășurarea alegerilor prezidențiale, AUR a continuat mesajele care trebuie să inducă ideea că s-au fraudat alegerile.
- AUR a transmis sâmbătă printr-un comunicat că derulează „o serie de acțiuni de prevenire a fraudării votului, în special în diaspora”, sugerând din nouă că s-ar încerca fraudarea rezultatelor electorale fără să prezinte vreo dovadă în sensul acesta: „Demersurile antifraudă electorală au fost demarate ieri, atunci când AUR a avut o întrevedere cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). AUR a semnalat nereguli grave privind procesul de vot din diaspora, cu accent pe Republica Moldova, și a solicitat instituțiilor statului să adopte măsuri urgente pentru a garanta protejarea votului fiecărui român”, se precizează în comunicatul AUR.
- Și Mihai Enache, liderul deputaţilor AUR, a afirmat, sâmbătă, că în Republica Moldva continuă implicarea autorităţilor locale în favoarea susţinerii unui anumit candidat din alegerile prezidenţiale din ţara noastră şi a precizat că în ţara vecină continuă turismul electoral care se desfăşoară cu maşini de la partide politice şi instituţii publice. El a făcut apel la entităţi străine, precum Ambasada Franţei, de a nu se implica în alegerile libere care trebuie să aibă loc în ţara noastră.