SURSE/Frații Micula au blocat conturile Romatsa pentru aproape 400 milioane de euro/Operatorul aerian riscă să piardă dreptul de a dirija circulația zborurilor pe teritoriul național

SURSE/Frații Micula au blocat conturile Romatsa pentru aproape 400 milioane de euro/Operatorul aerian riscă să piardă dreptul de a dirija circulația zborurilor pe teritoriul național

Romatsa, compania care dirijează zborurile în spațiul aerian al României, riscă să rămână fără licență de la 1 ianuarie 2020, după ce frații Micula au blocat conturile companiei pentru suma de 395 de milioane de euro care reprezintă o datorie pe care statul român  o are de plătit controversaților oameni de afaceri, au  declarat surse din companie pentru  G4Media.ro .

Poprirea a fost înființată încă din august, iar de atunci compania are conturile blocate, toți banii primiți de la operatorii aerieni neputând fi utilizați de Romatsa.

”Potrivit regulilor europene, dacă Romatsa nu poate face dovada viabilității financiare în 2020 pierde licența ded operare ceea ce înseamnă că nu mai poate dirija avioenele pe teritoriul României.  Este o situație foarte  gravă care ar duce la blocaje și pierderi de sute de milioane de euro”, au declarat sursele citate.

Conducerea Romatsa încearcă să găsească o soluție cu ministrul Transporturilor  Lucian Bode și cu premierul Ludovic Orban pentru a debloca activitatea companiei.

În  urmă cu trei zile, frații Ioan și Viorel Micula au reuşit să pună sechestru și pe 27% din acţiunile uneia dintre cele mai mari şi mai profitabile companii din energie, Nuclearelectrica, în încercarea de a-şi acoperi despăgubirile pe care i le datorează statul român, scrie Adevărul.ro. Executarea este suspendată provizoriu.

Fraţii Micula au câştigat la Curtea de arbitraj internaţional un proces cu statul român şi trebuie să primească această sumă.

Iniţial, datoria era de 84,5 milioane de euro, restul până la 395 de milioane reprezentând dobânzi şi penalităţi. În încercarea de a-şi recupera banii, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri şi pe conturile Romatsa.

În luna septembrie 2015, Romatsa a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, obţinute din activitatea de prestare de servicii de trafic aerian, în urma procesului dintre fraţii Micula şi statul român.

În consecinţă, conturile bancare ale Romatsa nu au mai fost alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor deja efectuate de dirijare a traficului aerian, întrucât, în urma unei hotărâri a instanţei de judecată din Belgia, sumele colectate de EUROCONTROL în numele Romatsa au fost blocate în contul unei datorii a statului român.Citește și:

populare
astăzi

1 Noi dezvăluiri despre „gaura neagră” a lui Ciolacu

2 Voi vedeți ce pregătesc americanii? Nici filmele SF n-au mers atât de departe...

3 VIDEO Rareș Bogdan, afacere sub acoperire: a dat un covrig pe două mere

4 „Cea mai detestată femeie din Marea Britanie” cere 200 de dolari invitaților la masa sa de Crăciun

5 Fanii CFR Cluj, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc