SUSPANS? Prima rundă de negocieri dintre Consiliu și Parlament pe numele viitorului șef al Parchetului European. Marea necunoscută: O vor accepta francezii pe Kovesi sau vor lupta pentru Bohnert?

SUSPANS? Prima rundă de negocieri dintre Consiliu și Parlament pe numele viitorului șef al Parchetului European. Marea necunoscută: O vor accepta francezii pe Kovesi sau vor lupta pentru Bohnert?

Prima rundă de negocieri dintre Consiliu și Parlament pe numele viitorului șef al Parchetului European. Marea necunoscută: O vor accepta francezii pe Kovesi sau vor lupta pentru Bohnert?

 Prima negociere dintre Parlamentul European și Consiliul UE este programată să aibă loc miercuri dimineață la Bruxelles începând cu ora 11, însă potrivit informațiilor  G4Media.ro nu este clar dacă francezii au renunțat la candidatul lor sau se vor bate mai departe pentru Francois Bohnert. Francezul s-a clasat pe primul loc după votul ambasadorilor, în timp ce Kovesi a fost preferată de Parlament. Negocierea este programată să dureze o oră. Dacă nu se va ajunge la nici un rezultat, următoarea rundă este programată pe data de 4 aprilie și o a treia pe data de 10 aprilie.

Potrivit surselor G4Media.ro , francezii au dat semnale încă din timpul audierilor din Parlamentul European că vor face lobby intens pentru Bohnert la șefia Parchetului European. În comisia CONT, Bohnert a pierdut doar la un vot diferență. Kovesi, în schimb, s-ar bucura de susținerea Germaniei și a PPE.

Amintim că secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White, a declarat, vineri, într-un interviu pentru G4Media.ro, că Partidul Popular European (PPE) o susține mai departe pe Laura Corduța Kovesi la funcția de șef al Parchetului European, chiar dacă împotriva ei s-a deschis o a doua anchetă. ”Am niște semne de întrebare. Deodată, din senin, apar noi dosare. Am mai văzut și la alte guverne socialiste. E de ajuns”, a declarat secretarul general al PPE.

În cursa pentru șefia Parlamentului European au rămas două nume: Laura Codruța Kovesi, clasată  pe primul loc după votul din 26 februarie în comisiile LIBE (justiție, libertăți civile și afaceri interne) și CONT (control bugetar) din Parlamentul European și Francois Bohnert, clasat pe primul loc după votul ambasadorilor din COREPER.

Având în vederea că Parlamentul și Consiliul au opțiuni diferite, urmează ca viitorul șef al Parchetului European să fie negociat în cele două instituții.

Potrivit surselor G4Media.ro, este posibil ca numele viitorului șef al Parchetului European să fie agreat încă din prima rundă, cea programată pe 20 martie, dată la care s-ar putea stabili dacă Laura Codruța Kovesi va fi propunerea comună Parlament-Consiliu pentru această funcție.

În cazul unui acord între cele două instituții europene, numele viitorului șef al Parchetului ar urma să fie votat în plenul Parlamentului European, dar votul este, în acest caz, o simplă formalitate.

Laura Codruța Kovesi a fost pusă joi, 7 martie, sub învinuire într-un al doilea dosar, acuzată fiind că a condus un grup infracțional organizat în interiorul DNA. Anunțul a fost făcut chiar de fosta șefă a DNA la ieșirea de la Secția specială de investigare a magistraților, unde a stat cinci ore. Ea a fost citată în dosarul deschis de procuroarea Adina Florea în urma unui denunț făcut de fugarul Sebastian Ghiță, privind aducerea în țară a lui Nicolae Popa.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”