Suspiciuni de otrăvire în rândul trupelor ruse: cel puțin patru soldați ar fi murit după ce au consumat apă contaminată

Suspiciuni de otrăvire în rândul trupelor ruse: cel puțin patru soldați ar fi murit după ce au consumat apă contaminată

În estul Ucrainei, în zona localității Panteleimonivka (regiunea Donețk), cel puțin patru militari ruși ar fi decedat în urma ingerării unor lichide suspectate că ar fi fost contaminate, într-un posibil act de sabotaj. Potrivit unor surse media pro-Kremlin, este vorba despre sticle de apă etichetate „Apa noastră”, presupus distribuite în cadrul unui transport umanitar provenit din Crimeea, teritoriu anexat de Federația Rusă în 2014, scrie The Sun.

Soldați ruși/ FOTO:Profimedia

Soldați ruși/ FOTO:Profimedia

Imagini difuzate de presă arată cadre cu soldați în convulsii, în stare de suferință acută, în timp ce colegii lor încearcă să le acorde ajutor medical. Deocamdată, autoritățile ruse nu au emis o declarație oficială privind incidentul, însă panică s-a instalat rapid pe canalele militare rusești, unde se cere o anchetă completă asupra modului în care lichidul suspect a ajuns pe linia frontului.

Posibil sabotaj sau incident acoperit?

Potrivit canalului pro-Kremlin Țargrad, ancheta ar trebui să stabilească „cine a furnizat apa, cum a ajuns aceasta pe front și cine ar fi putut introduce substanțele toxice”. În lipsa unor concluzii oficiale, o parte din sursele rusești indică un posibil sabotaj ucrainean, deși nu există dovezi clare în acest sens.

Pe de altă parte, o sursă ucraineană, citată în același material, pune sub semnul întrebării autenticitatea acuzației, sugerând că ar putea fi vorba de cazuri de supradoză sau abuz de substanțe psihotrope, pe care comandanții le-ar fi prezentat ca „otrăvire” pentru a evita sancțiuni interne.

În contextul temperaturilor ridicate din regiune și a necesității acute de resurse, unele surse militare ruse recomandă soldaților să evite consumul de apă neverificată, indicând o posibilă extindere a neîncrederii în lanțurile de aprovizionare militară.

Război pe mai multe fronturi

În acest timp, forțele ruse au lansat un nou val de atacuri aeriene asupra orașelor ucrainene, într-o campanie de tip „pământ pârjolit” care vizează infrastructura civilă și industrială. Un atac cu bombă cu planare de 500 kg a lovit un centru comercial aglomerat din orașul Dobropillia, soldându-se cu doi morți și cel puțin 25 de răniți. Președintele Volodimir Zelenski a catalogat atacul drept „teroare rusă lipsită de logică sau scop militar real”.

Autoritățile locale estimează că mai multe persoane se află în continuare sub dărâmături, în timp ce echipele de salvare luptă cu incendiile și încearcă să degajeze zona.

În alte regiuni — inclusiv Nikopol, Harkov, Sumî și Dnipro — Rusia a continuat bombardamentele, în unele cazuri vizând în mod deliberat echipajele de intervenție care răspundeau la primele lovituri.

Contraatacuri ucrainene și replici din interiorul Rusiei

Ucraina, la rândul ei, a desfășurat mai multe atacuri cu drone pe teritoriul rus, vizând facilități industriale considerate a avea legături cu complexul militar — inclusiv o fabrică chimică din Tula și un centru de reparații pentru aeronave din Smolensk. În Belgorod, trei civili ruși au murit, iar alți 17 au fost răniți în urma atacurilor aeriene, în timp ce în Voronej, o clădire de locuințe a fost lovită de drone, rănind inclusiv copii.

Toate aceste evoluții au loc într-un context internațional extrem de tensionat. Președintele american Donald Trump a lansat recent un ultimatum de 50 de zile adresat Moscovei, amenințând cu impunerea unor tarife comerciale de 100% în lipsa unui acord de încetare a focului. Liderul american l-a trimis în Ucraina pe generalul Keith Kellogg în calitate de emisar special, reafirmând sprijinul total al Washingtonului pentru Kiev, inclusiv prin furnizarea de rachete de croazieră JASSM.

Kremlinul, însă, pare să nu fi fost impresionat. Oficiali ruși citați de presa internă au respins mesajul transmis de Trump și chiar au sugerat că presiunile ar putea duce la revendicări teritoriale suplimentare din partea Moscovei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un articol care dă fiori...

2 Citiți asta / Toți mahării așa fac banii „grei”, nu firfireii care apar prin așa-zisele declarații de avere...

3 Încă un salvat? / Ți se face scârbă când vezi cum funcționează așa-zisa justiție din Ro

4 Scandal sexual la Kremlin

5 Ea este femeia care a declanșat un uriaș scandal sexual în Thailanda. A devenit multilionară în dolari din relații amoroase cu călugări budiști