Sute de zboruri spre/dinspre China au fost anulate sau înregistrează întârzieri

Sute de zboruri spre/dinspre China au fost anulate sau înregistrează întârzieri

Aproape 2.000 de zboruri au fost anulate, iar alte 2.700 înregistrează luni întârzieri, sute dintre acestea având ca origine sau destinaţie aeroporturi din China, ale căror autorităţi nu au precizat dacă acestea sunt cauzate de aplicarea unor noi măsuri de control sanitar, dar nici nu au dat alte motive, momentan, relatează agenţia EFE.

Portalul specializat FlightAware semnalează că numărul anulărilor de zboruri se ridică la 1.954 (aproape o treime dintre acestea în Statele Unite) şi al întârzierilor la 2.693.

Companiile cele mai afectate sunt China Eastern, cu 400 de curse anulate şi 62 întârziate, Air China, care a anulat 193 de zboruri şi are întârzieri la alte 23, urmate de Skywest, Lion Air şi United. O altă companie chineză, Shenzhen Airlines, a suspendat 72 de curse şi înregistrează întârzieri la alte 17.

În funcţie de locul decolării, aeroportul care cumulează cele mai multe anulări de zboruri este cel internaţional din Jakarta (72), urmat de aeroportul Pekin Capital (71), Shenzhen Bao'an (46) şi Shanghai Pudong (45), dar pe listă se mai află, printre altele, şi Kunming (40), Nanjing (40), Guangzhou (38), Pekin Daxing (32) şi cel din oraşul Xi'an (29), epicentrul ultimului focar de coronavirus din China.

În ceea ce priveşte anulările după destinaţie, aeroporturile cu cele mai multe anulări sunt Pekin Capital (71), Jakarta (70), cel american Seattle-Tacoma (58), Shanghai Pudong (45), Shenzhen (43), Kunming (41) şi Nanjing (40).

Apariţia noii variante omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 a determinat o creştere a măsurilor de prevenire şi a protocoalelor de securitate în majoritatea ţărilor, incluzând în unele cazuri închiderea frontierelor sau înăsprirea condiţiilor de intrare în ţară, ceea ce a avut repercusiuni semnificative asupra transportului aerian.

În cazul Chinei, care menţine o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte virusul, iar frontierele sunt "blindate", controalele, carantina şi cerinţele pentru intrarea în ţară erau deja draconice, dar s-au înăsprit odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care vor începe în februarie 2022, scrie EFE.

Însă, nici autorităţile din sectorul transporturilor nici mass-media oficiale nu au oferit până acum vreo informaţie privind modificarea protocoalelor sau anulările de zboruri, cu excepţia celor operate pe aeroportul Xian, oraş unde celor 13 milioane de locuitori le-au fost impuse măsuri stricte începând de joi, din cauza unui focar de coronavirus, mai semnalează agenţia spaniolă.

Ţara asiatică nu a confirmat niciun caz local de omicron, ci o serie de infectări cu această variantă "importată din alte ţări". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...