Taiwanul afirmă că nu doreşte să se implice într-o cursă a înarmărilor cu China

Taiwanul afirmă că nu doreşte să se implice într-o cursă a înarmărilor cu China

Taiwanul nu doreşte să se implice într-o cursă a înarmărilor cu China, dar are nevoie de o capacitate de luptă credibilă, a declarat joi ministrul apărării Yen De-fa, după ce Statele Unite au aprobat o potenţială vânzare de arme de 1,8 miliarde de dolari către insulă, transmite joi Reuters.

Beijingul a aplicat o presiune crescândă asupra Taiwanului guvernat democratic pentru a accepta suveranitatea Chinei, inclusiv zboruri ale avioanelor de luptă peste o linie sensibilă ce desparte Strâmtoarea Taiwan şi care serveşte în mod normal ca un tampon neoficial, notează agenţia de presă britanică.

Cel mai recent pachet de arme din SUA include senzori, rachete şi artilerie, fiind aşteptate şi alte notificări ale Congresului pentru dronele fabricate de General Atomics şi rachetele terestre anti-nave Harpoon, produse de Boeing Co, pentru a servi drept rachete de croazieră de apărare pe coastă.

Exprimându-se în faţa reporterilor, Yen a mulţumit Statelor Unite şi a spus că vânzările vor ajuta Taiwanul în îmbunătăţirea capacităţilor defensive pentru a face faţă "ameninţării inamicilor şi noii situaţii".

"Aceasta include o capacitate de luptă credibilă şi capacităţi de război asimetrice pentru a ne consolida determinarea de a ne apăra", a notat el. "Acest lucru arată importanţa acordată de Statele Unite securităţii în (zona n.r.) Indo-Pacifică şi Strâmtoarea Taiwan. Vom continua să ne consolidăm parteneriatul de securitate cu Statele Unite", a mai declarat el.

China probabil că va condamna noua vânzare de arme aşa cum o face întotdeauna, dar Yen a spus că nu caută o confruntare.

"Nu ne vom implica într-o cursă a înarmării cu comuniştii chinezi. Vom prezenta noi cerinţe (...) în conformitate cu conceptul strategic puternic de descurajare, apărându-ne poziţia şi nevoile defensive", a adăugat el.

Potrivit Reuters, preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a făcut din modernizarea apărării o prioritate în faţa ameninţării chineze în creştere, în special capacităţile de "război asimetric", care se referă la a face orice atac chinez dificil şi costisitor, de exemplu cu mine inteligente şi rachete portabile.

SUA, care ca majoritatea ţărilor nu au legăturile diplomatice oficiale cu Taipeiul deşi sunt cel mai puternic susţinător al său din lume, au îndemnat Taiwanul să-şi modernizeze armata, astfel încât acesta să poată deveni un "arici", greu de atacat de către China, mai notează Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /