Taiwanul nu va accepta un acord de tipul ''o ţară, două sisteme'', declară preşedinta taiwaneză

Taiwanul nu va accepta un acord de tipul ''o ţară, două sisteme'', declară preşedinta taiwaneză

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat miercuri că insula nu va accepta un acord politic de tipul "o ţară, două sisteme" cu China şi că negocierile între China şi Taiwan trebuie să se facă de la guvern la guvern, informează Reuters.

Formula "o ţară, două sisteme" fusese utilizată de fostul lider chinez Deng Xiaoping în 1997 în aşteptarea retrocedării Hong Kong-ului de către Regatul Unit Chinei pentru a explica posibila reintegrare a teritoriului britanic în regimul comunist chinez, cu menţinerea sistemului său capitalist.

Tsai Ing-wen a reacţionat astfel la afirmaţia preşedintelui chinez Xi Jinping, care a declarat miercuri că nimeni nu poate schimba faptul că Taiwanul face parte din China şi că popoarele de pe cele două maluri ale strâmtorii Taiwan trebuie să caute "reunificarea".

Preşedinta taiwaneză a cerut Chinei să înţeleagă gândirea şi necesităţile taiwanezilor.

În cursul discursului său de marţi cu ocazia Anului Nou, Tsai Ing-wen a declarat că China trebuie să utilizeze mijloace paşnice pentru a rezolva diferendul său cu Taiwanul şi să respecte valorile democratice ale insulei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro