Taiwanul refuză să accepte că face parte din China pentru a participa la Adunarea OMS

Taiwanul refuză să accepte că face parte din China pentru a participa la Adunarea OMS

Ministerul Sănătăţii de la Taipei a respins vineri principala condiţie pusă de Beijing pentru primirea la lucrările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS): Taiwanul refuză să accepte că face parte din China pentru a putea participa la Adunarea Mondială a Sănătăţii (AMS) de săptămâna viitoare, transmite Reuters.

Taiwanul, care nu este stat membru al OMS, a făcut lobby la nivel internaţional pentru a fi acceptat ca observator la AMS, în contextul epidemiei de coronavirus. China, care consideră că insula este o provincie chineză, a obiectat vehement, notează Reuters.

Autorităţile taiwaneze susţin că, din cauza pandemiei, este mai urgent ca oricând să primească acces direct la OMS, însă guvernul de la Beijing nu acceptă decât participarea conform principiului 'o singură China'.

Ministerul de Externe chinez a afirmat joi că formaţiunea de guvernământ de la Taipei, Partidul Democrat Progresist, a refuzat să accepte condiţia şi prin urmare baza politică a participării Taiwanului la OMS 'a încetat să existe'.

Ministrul sănătăţii taiwanez, Chen Shih-chung, a reafirmat vineri într-o conferinţă de presă dorinţa Taiwanului de a participa la AMS, dar a adăugat: 'nu am cum să accept ceva ce nu există'. El a insistat că Taiwanul nu va renunţa la eforturile de a primi acces la lucrările OMS, chiar dacă nu a fost invitat.

Problema a luat amploare pe plan diplomatic după susţinerea internaţională puternică pentru Taiwan, în special din partea Statelor Unite şi a Japoniei, care a iritat China. Partea chineză susţine că are dreptul de a reprezenta Taiwanul la nivel internaţional, în timp ce guvernul taiwanez se consideră singurul reprezentant legitim al celor 23 de milioane de locuitori ai insulei, în urma alegerilor democratice.

'Ne putem reprezenta singuri poporul', a declarat ministrul adjunct de externe Kelly Hsieh, în aceeaşi conferinţă de presă, exprimându-şi speranţa că 'OMS poate lăsa la o parte considerentele politice şi poate fi neutră şi profesionistă'.

Taiwanul a avut statut de observator la AMS din 2009 până în 2016, o perioadă în care relaţiile dintre Beijing şi Taipei au fost mai bune, reaminteşte Reuters. China a blocat ulterior participarea Taiwanului, în urma alegerii preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, considerată de Beijing separatistă - o acuzaţie respinsă de cea în cauză.

Poziţia OMS este că nu are un mandat pentru a invita Taiwanul şi decizia revine doar statelor membre. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 De citit!

3 Așa arată o gură care tocmai a primit o sinecură...

4 Le dă bine Lăzăroiu, din când în când...

5 Așa o fi?