Taiwanul respinge modelul „o ţară, două sisteme” propus de China

Taiwanul respinge modelul „o ţară, două sisteme” propus de China

Numai populaţia Taiwanului îşi poate decide viitorul, a afirmat purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Taipei, Joanne Ou.

China se foloseşte de vizita efectuată la Taipei de către preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, ca „scuză pentru a crea o nouă normalitate de a intimida populaţia Taiwanului”, a adăugat Ou, citată de Reuters şi Agerpres.

Armata taiwaneză a organizat joi un nou exerciţiu cu muniţie reală, după cel de marţi.

Între timp, armata chineză şi-a încheiat exerciţiile militare pe care le-a început în timp ce Pelosi sosea la Taipei, pe 2 august.

Noua „carte albă” a regimului de la Beijing, intitulată „Chestiunea Taiwanului şi reunificarea Chinei în noua eră”, prevede instituirea modelului „o ţară, două sisteme”. În plus, Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe şi administraţie după „reunificare”, care poate fi făcută cu forţa în caz de necesitate.

China nu a exclus niciodată să ia Taiwanul cu forţa, a reiterat luni un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

China consideră Taiwanul, o insulă democratică cu o populaţie de aproximativ 23 de milioane de locuitori, drept o provincie separatistă pe care încă nu a reuşit să o aducă sub controlul său de la sfârşitul războiului civil şi preluarea puterii de către comunişti la Beijing, în 1949.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

3 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

4 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean

5 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko