Talibanii au cucerit şi Herat, al treilea oraş al Afganistanului; ambasada SUA le cere americanilor să părăsească imediat această ţară

Talibanii au cucerit şi Herat, al treilea oraş al Afganistanului; ambasada SUA le cere americanilor să părăsească imediat această ţară

Talibanii au cucerit joi Herat, al treilea oraş ca mărime al Afganistanului, situat în vestul ţării, o etapă majoră în ofensiva lor, la numai câteva ore după ce au cucerit oraşul Ghazni, la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, apropiindu-se periculos de capitală, transmite AFP.

Insurgenţii ''au luat tot'', a declarat acestei agenţii de presă un înalt responsabil al forţelor de securitate afgane, care a recunoscut că acestea din urmă au bătut în retragere pentru a evita mai multe distrugeri ale oraşului.

Talibanii şi-au înălţat drapelul pe sediul poliţiei din Herat, capitala provinciei omonime, a relatat un corespondent al AFP, care mai afirmă că rebelii nu au întâmpinat nicio rezistenţă în ofensiva lor.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a scris pe Twitter că ''inamicul a fugit'' şi ''zeci de vehicule militare, arme şi muniţii au căzut în mâinile'' insurgenţilor.

Aceştia din urmă au cucerit în ultimele săptămâni cvasi-totalitatea restului provinciei Herat, inclusiv Islam Qala, cel mai important post de frontieră cu Iranul.

Mai devreme în cursul zilei, guvernul de la Kabul a recunoscut căderea oraşului Ghazni în mâinile talibanilor, susţinând însă că ''luptele şi rezistenţa'' continuă.

În faţa degradării situaţiei militare, guvernul afgan le-a propus talibanilor o împărţire a puterii în schimbul încetării violenţei, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului un negociator al guvernului la tratativele de pace de la Doha, de la începutul cărora, în septembrie 2020, insurgenţii nu au dat niciun semn că ar fi dispuşi la un compromis în timp ce a continuat retragerea misiunii trupelor internaţionale conduse de SUA.

Luptele de pe tot cuprinsul Afganistanului au un impact major şi asupra populaţiei civile, în rândul căreia s-au înregistrat victime. Numeroşi civili au pornit în ultimele zile către Kabul, oraş ameninţat de o gravă criză umanitară şi unde persoanele strămutate încearcă să supravieţuiască în condiţii deosebit de precare.

Având în vedere ultimele evoluţii, ambasada SUA la Kabul le-a cerut cetăţenilor americani ce se mai află în Afganistan să părăsească această ţară ''imediat, folosind zborurile comerciale disponibile'', transmite Reuters.

''Date fiind condiţiile de securitate şi personalul redus, capacitatea ambasadei de a asista cetăţenii americani în Afganistan este extrem de limitată, inclusiv în interiorul capitalei Kabul'', mai notează misiunea diplomatică a SUA într-un mesaj postat pe website-ul său.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom