Talibanii. Cine sunt principalii lor lideri

Talibanii. Cine sunt principalii lor lideri

Pe rețelele sociale au apărut fotografii ale talibanilor care plimbă bărbați cu fața vopsită în negru, legați cu frânghii la gât, pe măsură ce temerile privind re-impunerea legii Sharia cresc, scrie NZ Herald .

Grupul islamic a preluat controlul asupra țării în 1994, fiind condus de fostul comandant al mujahidinilor Mohammad Omar.



Talibanii au impus pedepse stricte, inclusiv lapidarea celor bănuiți de adulter, execuțiile fiind publice. Femeilor li s-a interzis să lucreze, fetelor li s-a interzis să frecventeze școala, bărbaților li s-a interzis să-și tundă barba, iar femeile au fost nevoite să poarte burka din cap până în picioare. O mare parte din aceste restricții s-au relaxat după ce SUA au invadat țara în 2001.




Există temeri că talibanii vor retrage unele dintre libertățile recent câștigate pentru cetățenii afgani. O fotografie apărută pe rețelele sociale îl arată pe proprietarul unui salon de înfrumusețare ștergând afișele de pe fațada salonului, afișe ce înfățișau femei.
Activista irakian-americană Sarah Idan a descris situația ca pe o "nouă eră întunecată pentru femei". Jurnalistul afgan Bilal Sarway a publicat imagini cu bărbați vopsiți în negru, cu lațuri la gât. Aceștia erau târâți pe străzi de oameni înarmați.
Machiajul negru este considerat un avertisment pentru infractori.
Iată o prezentare a principalilor lideri talibani, acest grup islamist radical:

Haibatullah Akhundzada, liderul suprem

Mollahul Haibatullah Akhundzada a fost numit șef al talibanilor în mai 2016 în timpul unei tranziții rapide a puterii, la câteva zile după moartea predecesorului său, Mansour, ucis de o dronă americană în Pakistan.

Înainte de numirea sa, nu se știau prea multe despre Haibatullah Akhundzada, până atunci mai versat în chestiuni judiciare și religioase decât în ​​arta războiului.

Dacă Akunzada s-a bucurat de o mare influență în cadrul insurecției, a cărei conducere judiciară o dirija, unii analiști credeau că rolul său în fruntea mișcării ar fi mai mult simbolic decât operațional. Fiul unui teolog, originar din Kandahar, leagănul talibanilor, Akhundzada a obținut rapid un angajament de loialitate din partea lui Ayman al-Zawahiri , liderul Al-Qaeda , scrie Le Point .

„Emirul credincioșilor”

Zawahiri l-a descris ca „emir al credincioșilor”, denumire care i-a permis să-și stabilească credibilitatea în universul jihadist. Akhundzada a avut misiunea delicată de a uni talibanii, fracturați de o luptă violentă pentru putere după moartea lui Mansour și dezvăluirea că au ascuns ani de zile moartea fondatorului mișcării, Mollahul Omar. El a reușit să mențină coeziunea talibană și a continuat să rămână destul de discret, limitându-se să răspândească mesaje anuale de sărbătorile islamice.

Mollahul Baradar, cofondatorul

Abdul Ghani Baradar, născut în provincia Uruzgan (sud) și crescut în Kandahar, este co-fondatorul mișcării talibanilor alături de Mollahul Omar , care a murit în 2013, dar a cărui moarte a fost ascunsă de doi ani. La fel ca mulți afgani, viața sa a fost transformată de invazia sovietică din 1979, care l-a făcut mujahedin și se crede că a luptat alături de Omar.

În 2001, după intervenția americană și căderea regimului taliban, s-a spus că ar fi făcut parte dintr-un mic grup de insurgenți pregătiți pentru un acord în care să recunoască administrația Kabulului. Dar această inițiativă s-a dovedit a fi nereușită. El a fost liderul militar al talibanilor când a fost arestat în 2010 la Karachi, Pakistan. A fost eliberat în 2018, în special la presiunea Washingtonului.

Ascultat și respectat de diferitele facțiuni talibane, Baradar a fost numit apoi șef al biroului politic al acestora, situat în Qatar. De acolo, el a condus negocierile cu americanii care au dus la retragerea forțelor străine din Afganistan, apoi la discuții de pace cu guvernul afgan, care nu au ajuns la nimic.

Sirajuddin Haqqani, șeful rețelei Haqqani

Fiul unui celebru comandant al jihadului anti-sovietic, Jalaluddin Haqqani, Sirajuddin este atât numărul doi al talibanilor, cât și liderul rețelei puternice care îi poartă numele de familie. Rețeaua Haqqani, fondată de tatăl său, este descrisă ca teroristă de Washington, care a considerat-o întotdeauna una dintre cele mai periculoase facțiuni care luptă cu trupele americane și NATO în ultimele două decenii în Afganistan .

Rețeaua este cunoscută pentru recursul la kamikaze și a fost creditată cu unele dintre cele mai violente atacuri din Afganistan din ultimii ani.

Sirajuddin a fost acuzat că a asasinat anumiți înalți oficiali afgani și că a ținut ostatici occidentalii, înainte de a-i elibera pentru răscumpărare sau prizonieri, precum soldatul american Bowe Bergdahl, eliberat în 2014 în schimbul a cinci deținuți afgani din închisoarea Guantanamo .

Cunoscuți pentru independența lor, abilitățile lor de luptă și afacerile lor profitabile, membrii rețelei Haqqani sunt responsabili de operațiunile talibane în zonele muntoase din estul Afganistanului și ar avea o influență puternică asupra deciziilor mișcării.

Mollahul Yaqoub, moștenitorul

Fiul mollahului Omar, Yaqoub este șeful puternicei comisii militare talibane, care decide orientările strategice în războiul împotriva guvernului afgan.

Strămoșii și legăturile sale cu tatăl său, care a fost venerat ca lider al talibanilor, îl fac o figură unificatoare într-o mișcare mare și diversă.

Cu toate acestea, speculațiile despre rolul său exact în mișcare sunt persistente. Unii analiști consideră că numirea sa în funcția de șef al acestei comisii în 2020 a fost doar simbolică.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”