Talibanii fac apel la SUA să tragă învăţăminte din ''umilirea'' sovieticilor în Afganistan în anii '80

Talibanii fac apel la SUA să tragă învăţăminte din ''umilirea'' sovieticilor în Afganistan în anii '80

Talibanii au avertizat joi SUA în legătură cu o înfrângere comparabilă cu cea a sovieticilor în anii '80 dacă nu părăsesc Afganistanul, avertisment lansat într-un moment în care Washingtonul prevede reducerea puternică a prezenţei sale în ţara asiatică, relatează AFP.

Într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 39 de ani de la invadarea Afganistanului de către URSS, talibanii i-au avertizat pe americani că riscă acelaşi tip de ''umilinţă'' şi au subliniat că ei ar putea ''învăţa mult'' din evenimentele din acea vreme.

Sovieticii au pus capăt, la sfârşitul lui 1989, unei ocupaţii ce dura de un deceniu în Afganistan, grăbind plonjarea ţării într-un război civil şi ascensiunea talibanilor.

''Fiţi atenţi la înfrângerea sovietică în Afganistan şi renunţaţi să mai înfruntaţi tăria de caracter a afganilor, pe care ei au dovedit-o deja'', a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabiullah Mujahid într-un mesaj.

Insurgenţii nu au răspuns formal la anunţul, care nu a fost confirmat oficial de către Washington, că SUA intenţionează în curând să-şi reducă la jumătate prezenţa militară în Afganistan. Rebelii cer de mult timp retragerea trupelor străine din ţară pentru a participa la negocieri de pace.

Anunţul, survenit în contextul eforturilor de relansare a negocierilor de pace cu talibanii, i-a luat prin surprindere pe numeroşi diplomaţi şi responsabili politici de la Kabul. Mulţi afgani se tem că fragilul guvern al putea cădea şi ţara s-ar confrunta cu un nou război civil.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro