Tancurile germane Leopard 2 s-au împuținat pe câmpul de luptă pentru că nu pot fi reparate

Tancurile germane Leopard 2 s-au împuținat pe câmpul de luptă pentru că nu pot fi reparate

Doar câteva dintre tancurile moderne Leopard 2 furnizate de Germania Ucrainei mai sunt încă desfășurate pe câmpul de luptă, în mare parte pentru că lipsesc piesele de schimb necesare pentru a fi reparate, potrivit unui factor de decizie privind bugetul apărării din parlamentul german, relatează Business Insider, citând Der Spiegel.

Tanc Leopard 2 FOTO Profimedia

Într-o scrisoare recentă, Sebastian Schäfer, economist și membru al Partidului Verzilor din Germania, a îndemnat producătorii de arme să îmbunătățească procesul de reparații și furnizarea de piese pentru tancurile avariate, a informat marți publicația germană Der Spiegel.

Schäfer a dezvăluit că a vizitat un atelier de reparații din Lituania împreună cu ministrul german al apărării Boris Pistorius, la sfârșitul lunii decembrie, și a constatat că reparațiile durează prea mult, conform Der Spiegel.

Drept urmare, doar un „număr foarte mic” de tancuri Leopard livrate de Germania sunt încă operaționale în Ucraina, potrivit lui Schäfer.

El a insistat asupra unei o „nevoi urgente de a acționa” pentru a mări stocul de piese de schimb, explicând că forțele ucrainene au provocat daune suplimentare tancurilor lor Leopard în încercarea de a le repara.

Pentru a rezolva această situație, a spus Schäfer, Germania ar trebui să discute despre mai multă instruire sau furnizarea unor instrucțiuni mai explicite mecanicilor ucraineni.

Politicianul german este unul dintre cei mai importanți factori de decizie ai Bundestagului în ceea ce privește bugetul apărării, activând atât în comisia pentru buget, cât și în comisia de finanțe a parlamentului. Berlinul a pus mare accent pe cheltuielile militare de la invazia Rusiei în Ucraina, angajându-se să investească 100 de miliarde de euro pentru a-și consolida armata.

După ce a deliberat mai multe luni, Germania a fost de acord la începutul anului trecut să permită unei coaliții europene să trimită 88 de tancuri Leopard 1, precum și aproximativ 80 de tancuri avansate Leopard 2 în Ucraina.

Tancurile Leopard 1 sunt modele din perioada Războiului Rece pe care Germania nu le mai folosește din 2000, în timp ce versiunile Leopard 2 sunt considerate printre cele mai avansate tancuri folosite în război de Ucraina.

Cu toate acestea, producătorii de arme au avut dificultăți să livreze întregul arsenal pe care l-au promis, în mare parte din cauza unor probleme de aprovizionare și pentru că unele tancuri Leopard 1 au avut nevoie de recondiționare.

De altfel Ucraina chiar a respins 10 tancuri Leopard 1 pentru că au ajuns în stare proastă, iar tehnicienii de la Kiev nu au știut cum să le repare, informa Der Spiegel în septembrie.

Potrivit Der Spiegel, Germania a oferit Ucrainei 18 tancuri Leopard 2. Multe dintre ele au fost de atunci avariate sau au suferit un grad de uzură semnificativ din cauza utilizării prelungite în luptă, conform publicației citate.

La debutul celei de-a doua ierni de război, forțele ucrainene au început să folosească tancurile Leopard 2 în defensivă în calitate artilerie cu rază lungă de acțiune în loc de blindate de atac, a informat Agence France-Presse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat