Tanczos:UDMR a discutat cu Teodorovici şi Vâlcov pe tema bugetului - impozitul pe venit rămâne la autorităţile publice locale

Senatorul UDMR Tanczos Barna, membru în Comisia de buget-finanţe a Senatului, a confirmat pentru AGERPRES că reprezentaţii UDMR au avut marţi o întâlnire cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici şi cu Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului, pe tema bugetului pe anul 2019, primind asigurări că impozitul pe venit va rămâne în totalitate la autorităţile publice locale, aşa cum a propus Uniunea.

"Într-adevăr, a avut loc ieri (marţi, 29 ianuarie, n.r.) o întâlnire între Ministerul de Finanţe - domnul ministru Teodorovici şi domnul Vâlcov, respectiv deputaţi şi senatori UDMR - în legătură cu bugetul care se pregăteşte a se aproba în Guvern şi a se prezenta în Parlament. Am prezentat Ministerului de Finanţe priorităţile noastre, ale UDMR, cu privire la anul 2019. Primul lucru despre care am vorbit a fost acest angajament al nostru şi al Guvernului, de a lăsa sută la sută la dispoziţia autorităţilor publice locale veniturile realizate din impozitul pe venit. Este un angajament care, practic, duce la bun sfârşit acel demers al UDMR de a lăsa autorităţilor publice locale sută la sută din impozitele realizate în acest domeniu. Deci, în momentul de faţă, atât angajamentul Guvernului, cât şi proiectul pregătit transferă impozitul pe venitul persoanelor fizice la autorităţile locale, sută la sută", a declarat senatorul Tanczos Barna.

Acesta a explicat că va exista o formulă privind distribuirea acestui venit - la primării, consilii judeţene şi într-un buget care va asigura echilibrarea veniturilor la nivelul autorităţilor publice locale.

"Într-adevăr, o parte se va duce direct la consiliul local, la primăria pe raza căreia s-a realizat venitul de către persoana fizică, o altă parte va rămâne la dispoziţia consiliului judeţean unde s-a realizat venitul, iar un anumit procent, probabil, va asigura un buget pentru echilibrarea acestora venituri la nivelul unităţilor administrativ teritoriale, în sensul asigurării unui venit minim la primărie, la bugetul local, pe cap de locuitor din unitatea administrativ teritorială respectivă. Este o formulă, dar obiectivul este atins, sută la sută rămâne la autorităţile publice locale şi judeţe. Este atât promisiune, cât şi bugetul croit conţine acest lucru", a punctat parlamentarul UDMR.

Acesta a adăugat că o altă prioritate a Uniunii o reprezintă finanţarea autostrăzii Transilvania, a drumurilor judeţene şi comunale, dar şi continuarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi a investiţiilor prin Companiei Naţională de Investiţii, fiind primite asigurări că se vor aloca fonduri în acest sens.

"A doua prioritate, din punctul nostru de vedere, a fost bugetarea investiţiilor şi alocarea de resurse bugetare suficiente pentru a continua autostrada din Transilvania, pentru a continua investiţiile din spitale şi infrastructură aeroportuară în Transilvania, am subliniat importanţa bugetului pentru drumurile judeţene şi comunale. Printre priorităţile UDMR se numără alocarea de resurse suficiente pentru două programe naţionale de care toate primăriile din Transilvania sunt interesate- Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi Compania Naţională de Investiţii. Aici am prezentat cifrele pe care le considerăm noi minimale, în sensul asigurării continuării tuturor lucrărilor începute şi, cel puţin din discuţii, a reieşit că guvernul este de aceeaşi părere, Ministerul de Finanţe angajându-se că aceste capitole vor avea sume suficiente pentru a continua investiţiile începute şi a lansa proiecte noi de investiţii. Suntem convinşi că această creştere economică care, mai nou, de ani de zile caracterizează economia României trebuie susţinută în continuare de investiţii de stat, care să genereze locuri de muncă şi valoare adăugată în economiei", a afirmat senatorul Tanczos Barna.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii cu ministrul Eugen Teodorovici şi cu Darius Vâlcov, UDMR a cerut ca fondurile alocate minorităţilor naţionale să nu fie în scădere faţă de anii precedenţi, fiind primite asigurări că "Guvernul sprijină în aceeaşi măsură aceste organizaţii ale minorităţilor naţionale".

Tanczos a ţinut să precizeze că în cadrul întrevederii nu s-au purtat discuţii privind indicatorii macroeconomici, care vor fi analizaţi în cadrul Comisiilor de buget-finanţe, UDMR prezentând "priorităţile maghiarilor din România în privinţa bugetului pe 2019". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

2 Incident „ciudat” / Dacian Cioloș: „Aflu că unele televiziuni spun că aș fi „forțat” urcarea într-un avion de la…

3 Încă o ţară interzice accesul românilor, din 13 iulie. Lista completă a statelor care ne-au impus restricţii

4 VIDEO Zeci de vedete și influenceri au petrecut fără măști și distanțare la inaugurarea Hotelului Novum din Ol…

5 Informație / După locale, PSD își va schimba denumirea. Nu este exclusă spargerea în două a partidului