Țara care măsoară fericirea și divinizează amorul. Reacția unei vloggerițe românce VIDEO

Țara care măsoară fericirea și divinizează amorul. Reacția unei vloggerițe românce VIDEO

Una dintre cele mai puțin cunoscute țări de pe glob, unde până de curând doar taxa guvernamentală de acces era de 250 de dolari/zi, și-a dezvăluit secretele unei vloggerițe românce.

Cuplul de vloggeri români care cutreieră mapamondul „Hai-hui în doi” s-a despărțit, nu în acte, ci doar pe teren, în sensul că Ion a ales să cutreiere Bangladesh, iar Andreea să exploreze Regatul Bhutan cunoscut drept „Țara fericirii” sau Regatul fericirii. Două țări din Asia, vecine, dar atât de diferite.

Prin intermediul unei serii de șase vlogguri marca „Hai hui în doi” (VEZI VIDEO) și românii au ocazia de a descoperi o parte dintre curiozitățile, lucrurile șocante ori fascinante care caracterizează Regatul din Himalaya - cea mai mică țară din Asia, o țară așa cum nu este nici o alta pe glob.

„Priviți cum arată aeroportul din Bhutan! Uau, o capodoperă!... Țara asta este fabuloasă ... Cred că acesta este cel mai frumos aeroport văzut vreodată! Toată lumea, toți angajații sunt îmbrăcați în haine tradiționale”, a exclamat Andreea, la aterizarea în Bhutan, pe aeroportul din Paro - considerat printre cele mai periculoase din lume, fiind la o altitudine de 2.300 de metri și unde doar 24 de piloți au permisiunea de ajungă.

Frumusețile și curiozitățile Regatului Fericirii Bhutan Foto Colaj

Conceptul uimitor consacrat prin Constituția țării

Pentru majoritatea oamenilor, Regatul Bhutan este țara mănăstirilor de pe vârful munților și a experiențelor religioase. Dar când vizitezi Bhutan îți dai seama că în acest regat exotic există mult mai mult decât se vede.

Amplasat la poalele Masivului Himalaya, Regatul Bhutan este un mic paradis izolat de restul lumii, flancat de doi giganți, India și China, care și-au disputat de-a lungul vremurilor teritoriul. Datorită poziției sale geografice, pentru multă vreme a fost izolat de restul lumii: „Cea mai bună perioadă pentru a admira Himalaya, toate crestele importante, din Bhutan, este perioada iernii”.

Țară a contrastelor și a contradicțiilor, Bhutan a fost deschisă turismului abia din 1974. Astăzi, numărul turiștilor se ridică la 300.000, dintre care doar 50.000 sunt occidentali.

Și deși e una dintre cele mai sărace țări, este renumită pentru abordarea sa unică în privința fericirii colective și pentru frumusețea naturală uluitoare. În Bhutan, accentul nu este pus pe Produsul Intern Brut (PIB), ci pe Fericirea Națională Brută (PNB) - un concept uimitor consacrat prin Constituția țării. Această filozofie pune accent pe păstrarea tradițiilor culturale, agricultura organică și un sentiment de mândrie de a fi cetățean bhutanez. Televiziunea și internetul au pătruns aici abia în 1999.

Locul de pe pământ în care falusul este obiect de venerație

Iar când vine vorba despre Bhutan, una dintre cele mai stranii, dar și fascinante atracții turistice este reprezentată de un sat micuț, situat la o oră distanță de Thimphu, Capitala regatului.

La o primă vedere pare banal, dar în realitate iese din comun. Se numește Chimi Lakhang și iese în evidență prin cultul său pentru falus, imagine care se regăsește pictată pe toate clădirile.

Iar acesta reprezintă obiect de venerație într-un templu din sat. O legendă se află la originea acestui business. Potrivit acesteia, un călugăr tibetan care a venit aici în secolul al XV-lea a reușit să alunge demonii din sat cu ajutorul erecției sale, fapt ce reprezintă un motiv de amuzament pentru mai toți turiștii care vin special să viziteze situl.

Poziționarea satului este superbă... Am impresia că am ajuns în Bali, așa arăta acum șapte ani când l-am văzut prima oară și nu era atât de comercial... Mergem la un templu controversat, pentru noi europenii, dar cu o însemnătate deosebită pentru localnici. Toate picturile au rolul de a proteja casa de spiritele rele... Avem aici și simbolul fertilității... Dar ce-i cu atâția faluși desenați peste tot?”, a întrebat contrariată Andreea. Iar reacția ghidului a fost pe cât de scurtă și amuzantă, pe atât de concisă: „Satul falusului”.

„«Satul poveste» i-aș spune eu, datorită caselor tradiționale, orezăriilor din jur, a munților, a istoriei... Am ajuns în fața Templului Fertilității a cărui istorie începe odată cu Nebunul divin, călugărul născut în Tibet... Vă las să descoperiți legende despre care localnicii susțin că sunt adevărate. Templul îndeamnă familiile, femeile care-și doresc să aibă copii, să ajungă aici și să primească o binecuvântare atipică...”, a mai povestit Andreea despre locul în care falusurile sunt etalate fără ezitare, în toate mărimile și culorile, sub formă de obiecte decorative și chiar jucării, din lemn.

Templul Fertilității și poligamia permisă atât pentru femei, cât și pentru bărbați

„Guru a realizat binecuvântările folosindu-se de... (un falus – n.red.)... Se spune că a avut foarte mulți urmași și că mare parte dintre locuitorii Bhutanului sunt de fapt urmașii lui. De aici toată povestea cu Templul Fertilității și binecuvântarea legată de fertilitate. Este un întreg album în interior cu fotografiile diverșilor vestici care au venit aici să ceară binecuvântare...”, a mai explicat vloggerița, amintind și că poligamia este admisă în Bhutan, indiferent dacă ești femeie sau bărbat.

Fostul rege are, spre exemplu, patru soții, dintre care două surori, a mai menționat vloggerița româncă despre curiozitățile din Bhutan, țară în care averea familiilor este moștenită de către femei, de unde și tradiția ca surorile să se căsătorească cu același bărbat.

„Asta este una dintre frumusețile și bucuriile călătoriilor prin lume – să descoperi particularitățile culturilor și țărilor în care ajungi, care trebuie tratate cu respect, indiferent cum ni se par nouă. Poate că și obiceiurile și valorile noastre lor li se par ciudate și amuzante”, a mai menționat Andreea despre particularitățile care fac din fiecare loc unul diferit față de restul lumii.

Tot ca o curiozitate, Bhutanul nu are nici măcar armată, fiind protejat de vecinii indieni.

Cei mai mari ecologiști de pe glob

Dincolo însă de toate acestea, Bhutanul este o țară înzestrată cu o natură incredibilă, cu peisaje care-ți taie răsuflarea, controlul poluării fiind extrem de strict aici.

Țara deține nu mai puțin de 10 parcuri naționale, cu o suprafață totală de aproximativ 20.000 de kilometri pătrați – aproape cât suprafața Elveției. Unul dintre ele este de 10 ori mai mare decât suprafața Parisului.

Prin Constituție este statuată obligativitatea ca minimum 60% din suprafața țării se fie ocupată de păduri. Astfel a devenit Bhutanul singura țară din lume care produce mai mult oxigen decât dioxid de carbon, fiind altfel spus cea mai verde țară de pe glob .

De aici și flora și fauna incredibilă, cu sute de specii de fluturi, bivoli de apă, antilope și chiar și specii pe cale de dispariție, precum elefanți, sau șopârle, ori periculoase precum tigrii și leoparzii, dar și takinul, animalul național al Bhutanului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?