Țara unde sarmalele sunt servite cu cartofi fierți, piure și dulceață de fructe de pădure

Țara unde sarmalele sunt servite cu cartofi fierți, piure și dulceață de fructe de pădure

Există o țară care celebrează sarmalele şi le dedică o zi a lor. E vorba de Suedia, unde acestea sunt servite cu piure și dulceață de fructe de pădure.

Sarmale cu piure și dulceață FOTO: Muzeul Sarmalelor /FB

G4food.ro susține că o poveste neobișnuită despre sarmale provine din Suedia. Se întâmpla în 1709, atunci când Charles al XII-lea al Suediei a pierdut în fața rușilor bătălia de la Poltava și cerut azil Imperiului Otoman.

S-a refugiat la Bender (Tighina) pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Acolo a petrecut acolo mai mult de cinci ani și 1715 s-a întors în Suedia dimpreună cu turcii care l-au creditat, afaceriști care au rămas în țara scandinavă până în 1732. Se pare că în acea perioadă „dolma turcească” a cucerit gusturile foștilor vikingi.

Potrivit sursei citate, cea mai veche rețetă scrisă de la ei apare în 1756 într-o carte de bucate celebră scrisă de Cajsa Warg. Este o variantă mult mai apropiată de cele orientale: e învelită în frunză de viță de vie (care nu crește în nord) și conține miel, orez (care, de asemenea, nu se cultivă la această latitudine) și suc de lămâie (fruct mediteraneean).

Dar, Cajsa Warg menționează că cei care nu își permit frunze de viță de vie le pot înlocui cu varză.

„Termenul suedez pentru sarmale este Kåldolmar și este singurul nume european care provine din turcescul dolma, toate celelalte pornesc etimologic din sarma sau au alte denumiri. În prezent, multe dintre variantele sarmalelor suedeze sunt consumate precum chifteluțele cu sos, cartofi fierți sau piure și dulceață de fructe de pădure (finlandezii le pun sirop de arțar!)”, scrie G4food.ro .

Ziua Națională a Sarmalelor este sărbătorită pe 30 noiembrie, data la care Charles al XII-lea a fost ucis într-o campanie militară în Norvegia.

Din 2013, Ziua Națională a Sarmalelor este celebrată la Muzeul Național de Istorie a Suediei din Stockholm.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”

3 „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru” / Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia

4 Litoralul în comunism / „Mamaia pentru bătrânei, Venus pentru discoteci, iar la Neptun și-ar fi adus Ceaușescu nisip din Sahara”

5 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă