Tarcea: Posturile judecătoarelor Bârsan şi Corbu nu au fost scoase la concurs după trimiterea lor în judecată

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat, vineri, că posturile judecătoarelor Gabriela Bârsan şi Corina Corbu, achitate definitiv în primăvara acestui an, nu au fost scoase la concurs după trimiterea lor în judecată, aşa cum eronat ar fi apărut în spaţiul public.

Totodată, Cristina Tarcea a precizat că drepturile financiare cuvenite pentru perioada în care cele două judecătoare au fost suspendate din funcţie le vor fi plătite acestora după efectuarea rectificării bugetare.

"Potrivit legii - este vorba de Statutul Magistraţilor, în momentul în care judecătorii sunt trimişi în judecată, ei sunt suspendaţi din funcţie, ceea ce înseamnă că postul lor este blocat. Există în schimb o dispoziţie în Legea nr. 317, care reglementează organizarea şi funcţionarea CSM, mă refer la articolul 134, indice 1, care reglementează Fondul de rezervă. Deci, în situaţia în care sunt posturi blocate la o anumită instanţă, pentru 'n' motive - ocuparea unei funcţii de demnitate publică, trimiterea în judecată, se poate apela la Fondul de rezervă, pentru a nu bloca activitatea instanţei respective", a explicat Cristina Tarcea.

Preşedintele ICCJ a menţionat că Secţia de la care proveneau cele două judecătoare avea un număr redus de judecători.

"E vorba de 2016, când toate posturile blocate, de la toate secţiile Înaltei Curţi, au fost transferate la Secţia de contencios administrativ şi s-a solicitat CSM-ului alocarea din Fondul de rezervă a posturilor pentru buna funcţionare a Secţiei. Deci, posturile celor două doamne judecător nu au fost scoase la concurs. La concurs au fost scoase posturile alocate din Fondul de rezervă", a susţinut Tarcea.

Ea a mai spus că, imediat după pronunţarea soluţiei definitive de achitare a celor două judecătoare, în data de 3 mai, ambele au fost încadrate, una dintre acestea chiar intrând în aceeaşi zi şi în şedinţa de judecată.

"Ambele doamne judecătoare şi-au încasat indemnizaţia de judecător pe luna mai. În limita cheltuielilor de personal, (...), am avut bani să le achităm salariul şi pe aprilie. Urmează ca, în urma rectificării bugetare, (...) vom avea grijă să solicităm şi suma care li se cuvine", a mai spus Cristina Tarcea.

Ea a menţionat că, la solicitarea uneia dintre cele două judecătoare, care nu doreşte să devină publică această informaţie, nu poate menţiona despre ce suma totală este vorba.

În iulie 2014, judecătoarele Gabriela Bârsan şi Corina Corbu au fost suspendate din funcţie de CSM. Ele au fost achitate definitiv în mai 2018. AGERPRES/ (A,AS - autor: Marinela Brumar, editor:Diana Dumitru, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

4 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru