Tăriceanu: În ultimii 10 ani, totalul interceptărilor a crescut cu 700%; în schimb, avem deficit în Educație și Sănătate

Tăriceanu: În ultimii 10 ani, totalul interceptărilor a crescut cu 700%; în schimb, avem deficit în Educație și Sănătate

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, luni, că bugetele alocate serviciilor de informații au crescut permanent iar România este în fruntea clasamentelor în privința interceptărilor, numărul acestora crescând cu 700% în ultimii 10 ani.

"În ultimii ani, bugetele care au mers la servicii au crescut permanent. În ceea ce privește interceptările și serviciile, România pare să fie în frunte în clasamente, în domeniul învățământului suntem codași sau la Sănătate. Între cele mai mari zece țări membre NATO, România ocupa locul doi la numărul de angajați în servicii raportat la numărul populației. Suntem depășiți numai de Biroul Federal de Investigații din SUA. La 20 de milioane de locuitori cât are România, SRI avea prevăzut în schema de personal, în 2014, 12.000 de angajați, am avut un buget oficial de 224 milioane de euro. FBI are 35.000 și ceva de agenți la o populație de 300 de milioane", a afirmat, într-o conferință de presă, Călin Popescu-Tăriceanu.

El a spus că, practic, la suta de mii de locuitori, România are 60 de angajați SRI, iar FBI are 11,3. În schimb, cheltuielile cu Sănătatea și Educația au scăzut în ultima perioadă.

"Cheltuielile cu Sănătatea au scăzut în ultima perioadă, în schimb stăm bine la interceptări. La interceptări stăm grozav. Conform datelor din 2015, raportul de activitate al SRI pe anul 2014, în ultimii 10 ani totalul interceptărilor a crescut de 700%. Dacă luăm în calcul atât interceptările pe securitate națională, cât și cele cerute de DNA, Parchet, alte instituții, de la 6.370 de interceptări în 2005, s-a ajuns în 2014 la 44.000. La FBI scad în ultimii 10 ani. În ce țară trăim? Asta este întrebarea. Avem deficit în Educație și Sănătate ca număr de personal, dar, în schimb, stăm bine cu statistica în ceea ce privește serviciile", a afirmat Tăriceanu.

Copreședintele ALDE a relatat că "o doamnă în vârstă" l-a abordat pentru a se plânge că are o pensie de 900 de lei pe lună și a propus ca banii care se cheltuiesc pentru ascultarea telefoanelor să fie alocați pentru mărirea pensiilor.

Tăriceanu a criticat și intenția ministrului Justiției de a modifica trei legi importante, arătând că Raluca Prună și Guvernul Cioloș nu au legitimitatea necesară pentru a face acest lucru.

"Pledez de o bună bucată de vreme pentru o reformă reală în Justiție, dar în niciun caz în paradigma propusă de doamna ministru, în care a devenit celebră cu afirmația potrivit căreia drepturile românilor sunt un lux. (...) Un astfel de ministru nu are căderea profesională și morală să propună un astfel de pachet legislativ. Guvernul Cioloș și doamna ministru nu au legitimitatea necesară pentru a umbla într-un astfel de domeniu și a propune modificări. Doamna Prună nu face decât să execute o misiune care pare să fie venită din străinătate. Și, pe ultima sută de metri, fără să aibă legitimitate, în grabă, să propună niște modificări esențiale în domeniul Justiției", a adăugat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, ministrul Justiției "s-a compromis cu declarația stupefiantă pe care a făcut-o că a mințit CEDO".

AGERPRES/(A — autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...