Tăriceanu, la DNA

Tăriceanu, la DNA

UPDATE 13.02 Calin Popescu Tariceanu a plecat de la DNA aproape de ora 13.00, declarand doar ca a fost in calitate de martor si ca a raspuns intrebarilor procurorului.

Potrivit avocatului lui Remus Truica dosarul se refera la perioada 2007-2009. "Pot sa va spun doar ca nu a ingreunat cu nimic situatia clientului meu. "Au fost raspunsuri de buna credinta din partea unui martor de buna credinta", a spus acesta.

Intrebat daca declaratiile au avut legatura cu fosta calitate de premier a lui Tariceanu, avocatul lui Truica rapuns: "tangential".

Călin Popescu Tăriceanu, s-a prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov, pentru a fi audiat în calitate de martor după ce a fost citat telefonic într-un dosar de corupţie, transmite corespondentul MEDIAFAX. Jegul nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul DNA Braşov.

Tăriceanu a precizat, joi, într-un comunicat de presă, că a fost invitat telefonic la audiere, în calitate de martor, în dosarul 259/p/2015.

"Doresc sa aduc la cunostinta presei ca, in respect pentru reglementarile legale privind confidentialitatea anchetei, nu voi face declaratii nici la sosirea si nici la plecarea din sediul DNA", spunea Tariceanu in comunicatul de presa transmis ieri, el tinandu-se de cuvant vineri, la intrarea in DNA Brasov.

"Totodata, doresc sa fac cunoscut faptul ca informatia legata de prezenta mea la DNA Brasov era cunoscuta doar de subsemnatul si de lucratorul DNA care m-a invitat telefonic. De regula, informez cu promptitudine presa despre activitatile mele de interes public, asa cum poate fi apreciata prezenta mea la DNA in calitate de martor.

De aceasta data, in mod premeditat, am tinut strict secreta aceasta informatie pentru a verifica daca lucratorii DNA scurg informatii confidentiale catre presa. Cu putina vreme in urma, am fost contactat din lumea presei cu intrebarea: 'Este adevarat ca ati fost invitat la DNA Brasov?'

Q.E.D., asa ca am hotarat sa dau publicitatii acest comunicat", scria ieri Tariceanu in comunicatul citat.

Călin Popescu Tăriceanu a fost citat în dosarul 259/p/201, adică dosarul în care se investighează infracţiuni în legătură cu retrocedarea ilegală a fermei Regale Băneasa şi a suprafeţei de 47 de hectare de pădure din Snagov.

În acest dosar sunt cercetaţi Remus Truică, Paul Philippe al României, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, jurnalistul Dan Andronic, trei cetăţeni israelieni şi alte persoane.

În aceeaşi cauză a fost audiată ca martor, în luna decembrie a anului trecut, şi fosta soţie a preşedintelui Senatului, Ioana Valmar.

Potrivit unor surse judiciare, aceasta ar fi dat o declaraţie referitoare la faptul că, la cabinetul său notarial, ar fi fost încheiate unele acte şi acorduri imobiliare legate de terenurile investigate în dosar. Sursele citate au precizat că persoane care se ocupau de aceste retrocedări de terenuri i-ar fi solicitat să încheie acte cu alte sume decât cele stabilite în normele privind tarifele de onorarii, cererile fiind respinse de Ioana Valmar.

Potrivit procurorilor DNA, începând din anul 2006, prinţul Paul i-a promis lui Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional, între care Robert Roşu, Marius Marcovici, Lucian Mateescu şi Dan Andronic, o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe sau pe lângă judecători.

Prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri ai grupului "au ascuns natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea în 1 noiembrie 2006 a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică", conform DNA.

"În concret, acest contract redactat de Robert Roşu prevede că Paul Philipe al României, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi Ferma Băneasa cu un teren în suprafaţă de 28,63 hectare). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philipe al României a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare - cumpărare, înţelegeri («înţelegerea» din 13 aprilie 2011 şi actul adiţional la aceasta)", a precizat DNA.





Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...