Tăriceanu: Suspendarea este o măsură extremă, trebuie foarte bine cântărită. Voi susține necondiționat o decizie a coaliției

Tăriceanu: Suspendarea este o măsură extremă, trebuie foarte bine cântărită. Voi susține necondiționat o decizie a coaliției

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică seara la Antena 3, că suspendarea președintelui Klaus Iohannis este o ”măsură extremă” și că ”ea trebuie foarte bine cântărită pentru că poate să rezolve, dar să și creeze numeroase alte probleme”. Pe de altă parte, Tăriceanu a mai subliniat că va susține ”necondiționat o decizie a coaliției de a demara procedura de suspendare”. ”Dacă va fi o astfel de decizie luată și eu și colegii din ALDE vom susține un astfel de demers”, a mai spus liderul ALDE, citat de  G4Media.ro .

Întrebat dacă există riscul ruperii coaliției, Tăriceanu a spus că ”și într-o căsătorie pot să mai apară probleme darămite într-o coaliție”, dar a precizat că în momentele cheie coaliția PSD-ALDE funcționează ireproșabil, cum ar fi momentul votării Codurilor în Parlament.

”Aceasta este hotărârea comună de a merge înainte, în pofida unor probleme, dar nu mi se par cele mai importante, și vom merge înainte. Momentele decisive au găsit coaliția într-o solidaritate foarte bună, ireproșabilă aș spune”, a declarat liderul ALDE la Antena 3.

”Dacă se va considera că decizia suspendării trebuie luată, trebuie să mergem înainte”, a spus Tăriceanu, care a atras atenția asupra faptului că trebuie văzut dacă mai sunt suficienți parlamentari pentru a strânge numărul de semnături.

”Am primite ecouri relativ la numărul insuficient de voturi pentru a demara acest proces, practic Parlamentul ar fi fost deja în vacanță. Mulți parlamentari nu mai sunt prezenți și trebuie să facem o contabilizare foarte exactă să vedem pe ce putem să contăm”, a atras atenția liderul ALDE.

Tăriceanu a avertizat însă și asupra consecințelor unei asemenea măsuri: ”Suspendarea președintelui este o măsură de excepțională gravitate, în orice țară această decizie produce dereglări importante în funcționarea instituțiilor statului. (…) Nerespectarea de către președinte a legii este mai periculoasă și mai gravă decât nerespectarea legii de către un cetățean obișnuit (…) Suspendarea induce o paralizie la nivelul instituțiilor din țară, sunt anumite consecințe care trebuie avute în vedere

Tăriceanu a admis că se află într-un scurt concediu de patru zile în străinătate și că vineri s-a întâlnit cu liderul PSD vineri. ”Am stat de vorbă preț de două ore și am analizat ce avem de făcut în continuare”, a precizat liderul ALDE.

Context. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că luni se va lua o decizie cu privire la eventuala suspendare a preşedintelui României, Klaus Iohannis. Nu este clar dacă în absența liderului ALDE, PSD mai pune luni în discuție suspendarea, așa cum a anunțat joi Liviu Dragnea.

Contactat de G4Media.ro , secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că o comisie comună PSD-ALDE de juriști analizează dacă președintele Iohannis are sau nu un termen în interiorul căruia trebuie să respecte decizia CCR referitoare la revocarea șefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Ștefănescu n-a putut spune clar dacă în absența lui Tăriceanu ședința coaliției se va ține  sau nu, precizând că depinde când va termina comisia de juriști de analizat în ce măsură suspendarea președintelui este oportună sau nu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

3 Un scandal sexual care ia amploare / După jurnalistă, alte două femei îl acuză pe Răzvan Băltăreţu că nu le-a respectat consimțământul

4 Rusia trece la următorul nivel? / „Ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiune” / Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland

5 De ce un vot pentru Nicușor Dan pe 9 iunie va fi un vot pierdut: riscul anulării mandatului în septembrie