Ţările NATO sunt prost pregătite pentru un război de mare amploare, indică un raport suedez

Ţările NATO sunt prost pregătite pentru un război de mare amploare, indică un raport suedez

Statele membre NATO sunt prost pregătite în cazul izbucnirii unui conflict de mare amploare, indică un raport elaborat recent de Agenţia de studii suedeze (SRA) în care a fost evaluată puterea militară a Alianţei şi a partenerilor ei în comparaţie cu cea a Rusiei, informează luni euractiv.com.

Raportul arată că Rusia ar prelua controlul asupra ţărilor baltice în câteva zile, întrucât riposta NATO ar fi prea lentă. Ruşii ar avea un avantaj pentru că forţele NATO sunt prea dispersate şi capacităţile lor militare sunt prea variate, în timp ce antrenarea lor este insuficientă.

Totuşi, un asemenea atac armat contra statelor membre NATO, ţărilor partenere sau ţărilor Uniunii Europene este considerat extrem de improbabil, potrivit studiului citat.

În ceea ce priveşte Suedia şi Finlanda, ţări care nu fac parte din Alianţa Nord-Atlantică, Rusia le-ar împiedica să adere la NATO sau să participe la operaţiuni aliate ameninţându-le cu acţiuni militare sau cu folosirea armelor nucleare, adaugă raportul citat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”