„Țața Leana” era membru corespondent al Academiei din Atena și al Academiei de Științe din New York

„Țața Leana” era membru corespondent al Academiei din Atena și al Academiei de Științe din New York

Elena Ceaușescu, de meserie textilistă de la fabrica de perdele, era membru plin al Academiei Române și membru corespondent al Academiei din Atena și al Academiei de Științe din New York. Informațiile sunt consemnate în carnetul de evidență PCR No. 0000002, postat pe Facebook de CNSAS, scrie defapt.ro .

Elena Ceaușescu avea un doctorat în chimie din 1967.

Neoficial, soția lui Nicolae Ceaușescu devenise cel mai puternic personaj din România, la finalul anilor 80, datorită influenței asupra soțului ei. Cei doi au fost executați la 25 decembrie 1989, la Târgoviște.

În plus, soția liderului comunist al României, ar fi fost membru de onoare a șapte universități. Dar în carnet nu este consemnată denumirea tuturor acestor universități, ci doar țara: Ghana, mexic, Ecuador și un misterios „Ilianos” – CNSAS susține că ar fi vorba de statul american Illinois. În plus, Elena Ceaușescu era doctor honoris causa a cinci universități, printre care cea din Teheran sau Yucatan.

241 241

Născută în 1919, ea ar fi absolvit facultatea, la Politehnica București, în 1957, la 38 de ani. Alte studii, precum liceul absolvit, nu sunt consemnate.

Potirivt carnetului de evidență PCR, Elena Ceaușescu nu știa nici o limbă străină. Ea a muncit din 1936, când avea doar 17 ani, a fost șomeră între 1942 și 1944, iar din septembrie 1944 a devenit activistă PCR. Din 1952 în 1957, ea scrie că a fost „studentă” și „activistă”, după care ar fi lucrat la ICECHIM, institutul de cercetări în chimie. Din august 1964 în 1980, soția lui Nicolae Ceaușescu a fost, oficial, directoare la ICECHIM, iar ulterior a deținut funcția oficială de „Prim Viceprim ministru”.

Elena Ceaușescu Foto: Fototeca online a comunismului românesc

Însă adevărata ei putere se afla în funcțiile politice deținute: din 1974, Nicolae Ceaușescu și-a adus soția în Comitetul Politic Executiv, unde se luau deciziile privind soarta României.

241

Cariera unei semianalfabete

„Ucenică la perdele, textilistă, activistă de partid, politehnistă, ingineră, directoare de institut de cercetări, prim viceprim-ministră. Mamă a trei copii.

Plus doctor inginer în chimie, Doctor Honoris Causa al universităților din Buenos Aires, Bahia Blanca, Filipine, Yucatán și Teheran, membră de onoare a Societății Internaționale de Chimie Industrială, a Institutului American al Chimiștilor din Washington, a Școlii de Științe a Polimerilor și a universităților din Costa Rica, Ecuador, Mexic, Ghana și Illinois,

membră a Academiei Republicii Socialiste România, membră corespondentă a Academiei din Atena, membră activă a Academiei de Științe din New York, deținătoare a Ordinului „Steaua Republicii Socialiste România” și a numeroase alte ordine și decorații, membră în Comitetul Central al Partidului Comunist Român și în Comitetul Politic Executiv al

Comitetului Central al Partidului Comunist Român și deputat în Marea Adunare Națională”, scrie CNSAS, pe Facebook.

Abia în ianuarie 2024, la CNSA au ajuns dosare de la cabinetul lui Nicolae Ceauşescu, documente de la cabinetele lui Tudor Postelnicu şi Iulian Vlad, foşti şefi ai Departamentului Securităţii Statului, şi fişe alfabetice cu militari rezervişti M.A.I arma Securitate.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”