Tehnicienii ruși, suspectați de sabotarea avioanelor MiG-29 donate de Slovacia Ucrainei

Tehnicienii ruși, suspectați de sabotarea avioanelor MiG-29 donate de Slovacia Ucrainei

În august anul trecut, Slovacia a decis să ajute Ucraina cu flota sa de MiG-29, dar transferul a întâmpinat o problemă neașteptată. Potrivit ministrulului slovac al Apărării, citat de Euractiv, aceste avioane militare de fabricație sovietică ar fi fost sabotate de tehnicieni ruși care trebuiau să le repare până anul trecut.

Avion MiG-29 FOTO Arhivă

„Erau capabile să zboare, dar asta nu înseamnă că erau capabile și de luptă. Ucrainenii au venit în Slovacia cu o săptămână înainte de predare, au adus piese de schimb și au inspectat avioanele”, a explicat Jaroslav Nad după ce opoziția, condusă de partidul Smer-SD, al fostului premier Robert Fico, a criticat dur conducerea de la Bratislava pentru că a renunțat la avioanele MiG-29, precizează Euractiv.

Nad a semnalat descoperirea unor defecțiuni și a sugerat că acestea ar fi fost provocate intenționat de tehnicienii ruși care au fost prezenți la baza aeriană Sliač până anul trecut.

,,Și poliția a investigat pe baza suspiciunilor noastre. Defecţiunile au apărut doar în părțile inspectate de ruși”, a explicat ministrul slovac.

Anchetatorii încă nu au reușit să stabilească dacă a fost vorba de un act intenționat de sabotaj sau de o lipsă de competență din partea rușilor. Totuși, Jaroslav Nad a declarat că şi-a pierdut încrederea în tehnicienii ruși. „Greșelile au continuat să apară în locuri în care numai ei aveau acces”, a subliniat el.

Generalul Lubomir Svoboda, fost pilot, este convins că rușii au avariat în mod intenționat avioanele. „Am preluat de la ei un motor care ar fi trebuit să reziste la cel puțin 350 de ore de zbor. În cele din urmă, a ținut doar la 70 de ore. Ce putem să deducem din asta? Poate că a existat o manoperă slabă, să spunem așa. Nu știu”, a declarat el într-un interviu acordat pentru cotidianul slovac „Denník N”.

Moștenite ca urmare a divizării Cehoslovaciei, în 1993, Mig-29-urile au făcut parte din armata slovacă timp de aproape trei decenii. Aceste avioane bimotor urmează să fie înlocuite cu avioane de luptă mai moderne, F-16, și elicoptere Bell AH-1Z Viper. Până la sfârșitul lunii trecute, patru dintre cele 13 avioane donate de Slovacia fuseseră transferate deja în Ucraina.

Deloc surprinzător, Moscova a reacționat cu amenințări față de această donație. Ambasada Rusiei la Bratislava a susținut că decizia Bratislavei de a ajuta Kievul cu avioane duce la o „escaladare imprevizibilă și periculoasă a conflictului”, iar inițiatorii ei „vor fi trași la răspundere”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...