Tehnologia blockchain - implementată de AEP pentru monitorizarea prezenţei la vot şi centralizarea datelor din procesele-verbale

Tehnologia blockchain - implementată de AEP pentru monitorizarea prezenţei la vot şi centralizarea datelor din procesele-verbale

Autoritatea Electorală Permanentă a adoptat o hotărâre prin care a fost aprobată implementarea soluţiei tehnice de blockchain în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal şi în Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării.

"Aprobarea implementării respectivei soluţii tehnice s-a făcut la propunerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în vederea creşterii rezilienţei sistemului electoral românesc, precum şi a încrederii alegătorilor şi competitorilor electorali în integritatea datelor şi informaţiilor înregistrate în cele două sisteme informatice administrate de AEP cu sprijinul STS", se arată într-un comunicat al Autorităţii, transmis vineri AGERPRES.

Prin implementarea soluţiei tehnice de blockchain , informaţiile vor fi înregistrate în timp real, în clar şi de tip HASH (amprenta digitală a datelor) şi vor fi făcute publice la adresa https://voting.roaep.ro, ceea ce va permite verificarea în timp real sau ulterioară a integrităţii datelor relevante înregistrate în SIMPV, precum şi în SICPV.

"Introducerea soluţiilor tehnologice moderne în procesul electoral, printre care se află şi tehnologia blockchain, reprezintă încă un pas în procesul de informatizare a proceselor electorale şi, de ce nu, spre votul electronic", menţionează AEP.

Hotărârea AEP a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. AGERPRES/ (AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa foto: Autoritatea Electorală Permanentă /Facebook.com


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...