Telefoane spionate de Israel: Premierul francez Manuel Valls neagă orice neglijență (presă)

Telefoane spionate de Israel: Premierul francez Manuel Valls neagă orice neglijență (presă)

Cabinetul premierului francez Manuel Valls contestă informațiile difuzate de publicația "l'Express" despre faptul că delegația condusă de acesta și-ar fi lăsat telefoanele mobile în custodia serviciilor secrete israeliene înaintea unei întâlniri cu Benjamin Netanyahu la sfârșitul lunii mai la Tel Aviv, a relatat la sfârșitul săptămânii trecute Le Nouvel Observateur.

"În niciun caz, delegația nu a dat telefoanele serviciilor secrete israeliene", asigură Sebastien Gros, șeful de cabinetului al premierului Manuel Valls. "Telefoanele — toate securizate — au fost predate polițiștilor francezi", adaugă el.

"L'Express" relatase anterior că înainte de întâlnirea cu omologul său israelian pentru a discuta despre relansarea procesului de pace cu palestinienii, Manuel Valls și anturajul său ar fi trebuit să predea gazdelor telefoanele mobile. După vizită, mai multe aparate prezentau "anomalii", iar unul chiar ar fi devenit nefuncțional, trezind suspiciunea unei piratări a telefoanelor pentru recuperare de date.

Versiunea a fost dezmințită de guvernul francez. "La fel ca în cursul altor numeroase întâlniri importante cu lideri străini, telefoanele delegației au fost lăsate înainte de dejunul cu Netanyahu, însă polițiștilor francezi", a reiterat șeful de cabinet al lui Valls. "Noi nu suntem total lipsiți de bun simț", remarcă acesta.

El a confirmat că unul dintre telefoane devenise nefuncțional și a fost predat Agenției naționale (franceze) a securității sistemelor de informații (ANSSI) pentru anchetă. Totuși, a fost vorba de o defecțiune sau de o eroare și "aparent nimic nu indică o tentativă de intruziune", precizează Gros.

Sebastien Gros a fost de acord că serviciile secrete bine echipate — precum cele din Israel al căror buget anual este estimat la 1,8 miliarde de euro — nu au nevoie să dispună de un telefon mobil cu informații confidențiale pentru a-l putea spiona. Mărturie sunt dezvăluirile despre spionarea lui Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și Francois Hollande de către Agenția de informații americană NSA și cea a lui Laurent Fabius (fost ministru de externe) de către serviciile secrete germane.

După o întâlnire la nivel înalt în cursul unei vizite oficiale în Israel, primul ministru și colaboratorii săi au fost alarmați de starea telefoanelor lor mobile care le fuseseră confiscate în prealabil. O anchetă este în curs, potrivit Le Nouvel Observateur.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a reacționat la speculațiile apărute în presa franceză:" Israelul neagă această informație. Israelul consideră Franța ca o țară prietenă, îi transmite informații în caz de necesitate și nu o spionează", conform "l'Express".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

4 Așa o fi?

5 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct