Telescopul german cu raze X eRosita a transmis primele imagini din spaţiu

Telescopul german cu raze X eRosita a transmis primele imagini din spaţiu

Un telescop cu raze X realizat în Germania, denumit eRosita şi lansat la data de 13 iulie, a transmis primele imagini, a anunţat marţi Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră de la baza sa din Garching bei Munchen, citat de DPA.

Imaginile prezintă galaxia vecină cu a noastră, Marele Nor al lui Magellan, dar şi alte două grupuri de galaxii aflate la o distanţă de aproximativ 800 de milioane de ani lumină.

În imagini pot fi observate gaze fierbinţi şi materii rezultate în urma unor supernove.

''Primele imagini transmise de telescopul nostru prezintă frumuseţea reală a universului nevăzut'', a declarat conducătorul proiectului, Peter Predehl.

Proiectul îşi propune să dezvăluie structura universului cu ajutorul razelor X. Principalul punct de interes este reprezentat de grupurile de galaxii, unde mii de astfel de sisteme sunt ţinute laolaltă de gravitaţie.

Temperaturile sunt atât de ridicate - 100 de milioane de grade Celsius - încât gazele trimit raze X pe care eRosita le poate detecta. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”