Temperatura optimă pe care trebuie să o avem în locuințe

Temperatura optimă pe care trebuie să o avem în locuințe

Modificările de temperatură venite odată cu schimbarea anotimpurilor pot produce un ușor disconfort până în momentul în care organismul se adaptează la acestea. Și temperatura pe care trebuie să o avem în locuințe diferă în funcție de perioada zilei și activitățile pe care le desfășurăm.

Temperatura optimă din locuință este între 20-22 grade Foto: Shutterstock

Astfel, în timpul somnului, temperatura din locuințe trebuie să fie mai mică decât cea din timpul zilei.

Somnul reprezintă o componentă esențială în viața fiecăruia dintre noi, iar calitatea acestuia ne influențează puternic activitatea și starea zilnică.

Temperatura aerului din dormitor joacă un rol foarte important în calitatea somnului.

Organismul uman își reglează temperatura în funcție de ritmul circadian, iar seara, înainte de a dormi, aceasta scade ușor. Acesta este, practic, semnalul că procesele nocturne ale corpului sunt gata să înceapă. Din acest motiv, este recomandat ca temperatura ambientală din camera în care dormi să fie puțin mai scăzută decât în cele unde îți petreci timpul ziua.

Mai precis, o temperatură încadrată între 16 și 22 grade Celsius este considerată optimă pe perioada somnului“, a transmis medicul Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie la Cabinetul Planificare familială din Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Temperatura în casă iarna și vara

Cea mai frecventă dilemă pe care o au multe persoane este legată de temperatura optimă în casă în raport cu anotimpurile. „În perioadele de tranziție, aceste neclarități sunt mai pronunțate, întrucât organismului îi trebuie puțin timp să se acomodeze la noul anotimp.

Este adevărat și că fiecare persoană are propriul interval termic în care se simte confortabil, iar acest aspect poate să varieze destul de mult de la o persoană la alta. Cu toate acestea, s-a dovedit că este important să eviți diferențele foarte mari de temperatură dintre mediul exterior și cel interior.

Astfel, pe timpul iernii, temperatura optimă în casă este de 20-22 grade Celsius, în timp ce vara este indicat sa menții o temperatură ambientală de aproximativ 23-25 grade Celsius.

Sfatul referitor la menținerea unor diferențe de temperatură cât mai mici între exterior și interior este valabil și atunci când folosești funcția de încălzire sau aerul condiționat în autoturism. Există un motiv întemeiat pentru care este necesar să acorzi atenție acestui aspect, și anume că organismul nu trebuie supus unui șoc termic puternic o dată cu trecerea în afara mașinii, întrucât acesta poate provoca neplăceri, inclusiv pusee de hipertensiune sau hipotensiune arterială, epistaxis (sângerări nazale) sau stare de leșin“, a menționat medicul.

Temperatura optimă în casă pentru copii și sugari

Mulți părinți sunt tentați să programeze o temperatură mai ridicată în casă, după ce în viața lor apare un copil. Temperatura optimă în casă pentru un copil este aproximativ aceeași ca pentru adulți, susține medicul Cristina Cornoiu: „Este important, totuși, să se evite variațiile de temperatură în timpul zilei sau pe perioada somnului, întrucât mecanismele de termoreglare ale copiilor nu sunt pe deplin dezvoltate, astfel, diferențele de temperatură le pot provoca disconfort“.

Cum păstrezi o temperatură constantă în casă

Temperatura și umiditatea sunt doi factori importanți în păstrarea unui echilibru și a unei stări de sănătate mai ales atunci când petreci foarte mult timp din zi într-un singur loc. Atunci când temperatura este crescută, aerul tinde să fie mai uscat, umiditatea acestuia fiind tot mai mică. Aceasta se întâmplă mai ales atunci când încăperea este încălzită cu ajutorul radiatoarelor, fie ele electrice sau conectate la centrala termică.

„Atunci când se utilizează sisteme de răcire, precum aparatul de aer condiționat, aerul poate fi mai uscat decât în mod normal. Aerul prea uscat poate conduce la uscăciunea căilor respiratorii și la deshidratarea pielii, în timp ce umiditatea prea ridicată poate favoriza dezvoltarea agenților patogeni (în special bacterii) și a mucegaiului.

Pentru a monitoriza cu atenție temperatura camerei și gradul de umiditate este util să instalezi un termohigrometru în fiecare încăpere în care petreci mult timp, acesta înregistrând atât temperatura ambientală, cât și umiditatea, ale cărei valori normale sunt cuprinse între 30% și 60%. În cazul în care constați că umiditatea din încăpere nu se încadrează în limitele corespunzătoare, o poți corecta cu un umidificator (atunci când aerul este prea uscat), ori, la polul opus, folosind un dezumidificator.

În ceea ce privește menținerea unei temperaturi ambientale constante, este indicat să folosești un termostat, pe care să îl conectezi la centrala termică sau la sistemul de răcire.

În acest fel, variațiile de temperatură vor fi aproape insesizabile, iar confortul termic va fi cu mult îmbunătățit“, a mai adăugat medicul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…