Temuta dronă nucleară Poseidon a lui Putin: poate să scufunde Marea Britanie sau nu? Trei experți dezvăluie realitatea

Temuta dronă nucleară Poseidon a lui Putin: poate să scufunde Marea Britanie sau nu? Trei experți dezvăluie realitatea

Super drona nucleară subacvatică a Rusiei, denumită Poseidon, este o armă de temut care nu poate fi contracarată de apărarea antirachetă, scrie Ziare.com .

Ea a fost prezentată la televiziunea de stat de la Moscova, spunându-se despre ea că ”ar putea șterge Marea Britanie de pe hartă”, însă experții militari spun altceva.

Euronews a verificat afirmațiile făcute de Dmitri Kiseliov la postul de televiziune din Rusia, cerând părerea a trei experți în arme nucleare, submarine și drone. Trebuie specificat faptul că drona nucleară Poseidon a Rusiei cunoscută și sub numele de Status-6, dar și Kanyon, în Statele Unite, este practic o torpilă autonomă foarte mare, cu propulsie nucleară, înarmată cu un focos nuclear.

”Torpila Poseidon are o lungime de 20 de metri, poate ajunge la o adâncime de 1.000 de metri și are o rază de acțiune de cel puțin 10.000 de kilometri și o viteză maximă de 90 de kilometri pe oră”, a spus Sidharth Kaushal, cercetător în apărare și securitate de la think-tank-ul britanic RUSI.

Poseidon este denumită dronă deoarece poate naviga în mod autonom și poate avea chiar capacitatea de a fi redirecționată de la distanță sau de a avea misiunea întreruptă după lansare.

Se crede că are învelișul din titan, care îi permite să reziste la o mare presiune în adâncurile extreme și drona ar putea fi folosită ca armă pe fundul mării, ceea ce înseamnă că ”nu trebuie să riști să trimiți pentru lansare un submarin destul de mare și foarte scump”, a spus Kaushal.

Problema cea mai mare ”este mai dificil de interceptat pentru că, știți, deși există apărare antirachetă, foarte puține țări sunt pregătite să se apere împotriva unei torpile nucleare, în special una care se deplasează cu viteze mari”, a spus expertul.

Cât de puternică este drona Poseidon?


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...