Tenis: Sara Errani, suspendată două luni pentru dopaj

Tenis: Sara Errani, suspendată două luni pentru dopaj

Jucătoarea italiană de tenis Sara Errani (30 ani), numărul 98 mondial, depistată pozitiv la anastrozol, la începutul anului, a fost suspendată pe o perioadă de două luni, informează cotidianul L'Equipe.

WTA a confirmat controlul pozitiv al italiencei Sara Errani, iar jucătoarea este suspendată două luni, începând din 3 august.

Ca urmare a dezvăluirilor făcute de Corriere Della Sera, WTA a confirmat că Errani a fost controlată pozitiv la un test antidoping în afara competiției efectuat pe 16 februarie.

La acest control, s-a depistat în eșantioanele sale letrozol (inhibator de aromatază nesteroid), precizează L'Equipe. Prevenită pe 18 aprilie, Errani a cerut să poată da explicații în fața unei comisii indepedente, așa cum avea dreptul. Audierea a avut loc pe 19 iunie, însă decizia oficială a fost dată abia pe 3 august. Nefiind suspendată cu titlu provizoriu în această perioadă, Sara Errani a putut juca până la începutul lunii august.

În același timp, toate rezultatele obținute între 16 februarie și 7 iunie (data unui al doilea test care s-a dovedit negativ) sunt șterse din palmaresul său. Ea va putea din nou să se angajeze într-un turneu începând din 2 octombrie.

Sara Errani, care în 2013 a fost numărul cinci mondial, era înscrisă în calificări la Toronto, dar s-a retras din competiție.

La audierea în fața comisiei, pe 19 iunie, jucătoarea italiană a avut o explicație pentru acest control pozitiv, spunând că substanța a apărut în organismul său în mod accidental.

Ea a menționat că mama sa, care urmează un tratament împotriva cancerului pe bază de Femara, un medicament care conține letrozol, păstrează medicamentul în bucătărie, iar atunci când aceasta a pregătit tortellini, pe 14 sau 15 februarie, ar fi scăpat accidental Femara în compoziția pentru pateuri, lucru care i se mai întâmplase deja în trecut.

''Nu am luat niciodată produse interzise în cariera mea și în viața mea'', scrie Sara Errani într-un comunicat.

''Totuși, această substanță (letrozol) este prezentă în Femara, un medicament pe care mama mea îl ia zilnic din 2012 ca tratament terapeutic după o operație de cancer la sân. În consecință, el era prezent în casa în care locuiesc'', a adăugat Errani.

Comisia a ținut cont de aceste explicații și de faptul că doamna Errani i-a ascuns fiicei sale că este în continuare bolnavă și că a continuat să ia această medicamentație.

Canotorul italian Niccolo Mornati, de patru ori medaliat la Campionatele Mondiale, a fost și el controlat pozitiv în 2016 la același produs, care poate avea un efect anabolizant ''marginal'' și poate masca absorbția de testosteron.

AGERPRES (autor: Teodora Oprea, editor: Adrian Drăguț, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...