Tenorul Octavian Naghiu a murit

Tenorul Octavian Naghiu a murit

Tenorul Octavian Naghiu, unul dintre cei mai renumiți artiști lirici ai României, a încetat din viață, sâmbătă seară, în urma unui stop cardiac, anunță Biroul de presă al Operei Naționale București, într-un comunicat transmis AGERPRES.

"Vocea lui a fascinat și încântat deopotrivă răsunând pe mari scene lirice, precum cea a Metropolitan Opera sau ale Operelor din Zurich, Viena, Paris, Ierusalim, București și nu numai. "Otello", "Ducele", "Rodolfo", "Cavaradossi", "Edgardo", "Riccardo" sau "Radames" au fost doar câteva dintre rolurile interpretate de Octavian Naghiu, roluri care i-au adus atât aprecierea publicului cât și a criticilor de specialitate", menționează sursa citată.

Născut pe 15 martie 1933 în satul Rucăr, Octavian Naghiu s-a făcut remarcat încă de mic prin talentul său muzical începând să cânte mai întâi la biserica unde tatăl lui slujea ca preot.

După absolvirea liceului, s-a înscris la Conservatorul din București, unde l-a cunoscut pe tenorul Ion Pisso, această întâlnire marcându-i cariera. Imediat după terminarea Conservatorului a început colaborarea cu Teatrul de Operetă, unde a ocupat postul de prim-contrabasist.

Debutul său pe scena teatrului alături de tenorul Ion Dacian s-a bucurat de un mare succes și, după mai multe apariții impresionante în diverse operete, Octavian Naghiu este invitat să participe la un concurs al Operei din București, pe care îl câștigă, ajungând astfel coleg de scenă cu mari interpreți precum Petre Ștefănescu Goangă, Mihail Arnăutu, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Octav Enigărescu etc.

La Opera din București, el interpretează cu mare succes roluri din opere binecunoscute compuse de G. Verdi, G.Puccini sau G.Donizetti.

În anul 1965 a fost arestat de către regimul comunist, iar doi ani mai târziu a plecat din țară pentru a cânta pe scenele din Germania, dar și la Opera din Zurich (Elveția).

La doar 33 de ani și-a făcut debutul pe scena Metropolitan Opera, în spectacolul " Tosca" de G. Puccini. Au urmat numeroase apariții la Metropolitan Opera, dar și multe invitații pentru a interpreta roluri memorabile la Operele din Zurich, Paris, Ierusalim, Wiesbaden, Duseldorf, Hanovra, Bremen, Koln, Leipzig, Mainz sau Duisburg.

După anul 1990 a fost invitat să fie colaborator permanent al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a cântat la București, Timișoara, Iași și a predat lecții de canto studenților de la Academia de Arte din Iași.

A fost decorat cu medalia jubiliară "Mănăstirea Neamț 1497-1997—aniversare Mondială UNESCO", a fost distins cu titlul "Doctor Honoris Causa" de către Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași, iar anul trecut a primit Ordinul "Meritul Cultural" — în grad de Comandor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Umbrărescu și-a adus „monștrii” pe șantier să termine cei 10 km lipsă din Autostrada Vestului

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Document secret rusesc obținut de Washington Post

5 Foarte interesante amănunte...