Tensiuni în Orientul Mijlociu: Germania îşi reevaluează prezenţa în Irak; Danemarcă îşi relochează trupele în Kuweit

Tensiuni în Orientul Mijlociu: Germania îşi reevaluează prezenţa în Irak; Danemarcă îşi relochează trupele în Kuweit

Germania a anunţat miercuri că îşi va reevalua prezenţa militară în Irak, în timp ce Danemarca intenţionează să-şi relocheze contingentul din această ţară în Kuweit ca urmare a escaladării tensiunilor între SUA şi Iran, după ce Teheranul a lansat miercuri dimineaţă tiruri cu rachete asupra a două baze militare din Irak, care găzduiesc trupe americane (dar unde se află şi forţe ale coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA), ca ripostă la uciderea vinerea trecută a generalului Qassem Soleimani într-un atac american la Bagdad, informează DPA şi Reuters.

Ministerul german al Apărării a indicat că niciun soldat german nu a fost rănit în nordul Irakului, după lansarea de către Iran a mai multor rachete ce au vizat forţele americane staţionate la baza aeriană Ain al-Assad (vest) şi la Erbil (nord).

Titulara portofoliului Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat că Germania refuză să-şi expună trupele riscurilor şi are în vedere o retragere parţială a forţelor sale de acolo.

'Am ajuns la un acord cu coaliţia internaţională ca forţele neesenţiale să nu fie expuse unor riscuri inutile', a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer la canalul de televiziune ARD.

Soldaţi germani au fost deja retraşi din complexul militar Taji şi relocaţi în Iordania din motive de securitate şi planuri sunt în curs de elaborare privind o 'retragere parţială' a soldaţilor din Erbil, conform acesteia.

Această decizie vizează forţele care nu pot participa în prezent la misiuni de instruire, a indicat şefa de la apărare.

Soldaţii germani care staţionează în nordul Irakului au primit un avertisment în avans cu privire la atacurile cu rachete iraniene miercuri dimineaţă.

'Am alertat imediat soldaţii din bază pornind sirenele', a declarat colonelul Joerg Wellbrink la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, unde se află 100 de soldaţi germani.

Danemarca va muta temporar în Kuweit o parte a personalului său militar care staţionează în prezent la baza aeriană Ain al-Assad (vestul Irakului) şi în Bagdad din cauza problemelor de securitate ca urmare a atacului cu rachete iraniene asupra respectivei bazei aeriene miercuri dimineaţă.

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat presei că între 30 şi 40 de militari din cei peste 130 vor rămâne la baza din Ain al-Assad. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu,editor online: Ady Ivaşcu)

Citiți și:

* Iranul a lovit baze militare din Irak unde staţionează soldaţi americani


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria