Tensiuni între Franța și Spania, din cauza unei ursoaice

Tensiuni între Franța și Spania, din cauza unei ursoaice

O ursoaica bruna eliberata in Pirineii francezi e motiv e disputa intre Paris si Madrid, dupa ce a ucis deja opt oi in Spania.

Claverina, care este monitorizata pas cu pas de autoritatile franceze, se afla in prezent in muntii in Navarre, Spania, dupa ce a parasit sud-vestul Frantei pe la Bearn, arata BBC.

Ursoaica Claverina a fost adusa in Franta cu inca o femela din aceeasi specie din Slovenia. Cele doua au fost eliberate in octombrie, anul trecut, pentru ca populatia de ursi din regiune este foarte mica, neexistand pana la acel moment decat doi masculi.

La vremea respectiva, initiativa a fost criticata ata de ciobani din Franta, cat si din tara vecina, Spania.

In regiunea muntoasa din Slovenia e o populatie de peste 500 de ursi, asa ca tara conlucreaza cu French National Hunting and Wildlife Agency (ONCFS) pentru a fi reintrodusi ursi in Pirineii francezi, unde animalele au disparut, din cauza vanatorii.

Sorita, una dintre ursoaice, a nascut deja doi pui in iarna, imediat dupa perioada de hibernare.

Insa, in timp ce Sorita e mai putin aventuroasa, ea ramanand la altitudini mari in Pirineii francezi, Claverina, care nu e inrudita cu ea (un aspect important in repopularea zonei), a calatorit mult. Ciobanii spanioli sunt mai cu seama suparati ca primesc date despre miscarile Claverinei cu o intarziere de cateva ore, asa ca nu-si pot feri turmele din calea ei.

Iar ursoaica si-a facut de cap, atacand de sapte ori in zona Roncal, Navarre. Trei atacuri au fost in luna mai a anului trecut, iar alte patru in noiembrie, inainte de perioada de hibernare.

Pana cand disputa va fi rezolvata, ciobanii isi echipeaza oile cu dipozitive de urmarire si cumpara caini de paza. In stare de alarma sunt si ciobanii din regiunile vecine Aragon si Catalonia.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Așa o fi?

4 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

5 Gunoaiele României / Azi, Radu Cristescu, escrocul patentat care tinde să devină portavocea PSD