Tensiuni mari la granița NATO cu Belarus după apropierea trupelor Wagner. Riscurile unui „război la scară largă”

Tensiuni mari la granița NATO cu Belarus după apropierea trupelor Wagner. Riscurile unui „război la scară largă”

Tensiunile cresc din cauza prezenței grupului Wagner în Belarus, potrivit Sky News . Polonia va desfășura mai multe trupe la granița cu Belarus după ce a reclamat că două elicoptere belaruse ar fi încălcat marți spațiul aerian polonez, în timpul unor exerciții de antrenament, potrivit CNN .

Granița dintre Polonia și Belarus FOTO Profimedia

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki s-a întâlnit cu președintele lituanian, Gitanas Nauseda în Gura Suwalki - o zonă slab populată, dar importantă din punct de vedere strategic, situată între Belarus și exclava rusă Kaliningrad, care unește statele baltice cu alți membri NATO.

„Trebuie să fim conștienți că numărul provocărilor va crește. Grupul Wagner este extrem de periculos și sunt mutați pe flancul estic pentru a-l destabiliza", a declarat Morawiecki. potrivit Sky News.

„Ce ar trebui făcut dacă această situație devine și mai complicată”

Liderul lituanian crede că numărul luptătorilor Wagner din Belarus ar putea fi mai mare de 4.000.

Nu trebuie să vorbim doar despre măsuri la nivel național, ci și despre... ce ar trebui făcut dacă această situație devine și mai complicată, inclusiv închiderea graniței cu Belarus (...) Acest lucru ar trebui făcut în mod coordonat între Polonia, Lituania și Letonia", a spus Gitanas Nauseda.

Acuzațiile făcute de Polonia la adresa Belarusului

Polonia a acuzat Minskul că i-a încălcat, marți, spațiul aerian cu două elicoptere, crescând tensiunile dintre membrul NATO și Belarus potrivit CNN.

Încălcarea spațiului aerian de către elicopterele belaruse a avut loc pe fondul intensificării activității în apropierea unei fâșii subțiri de pământ dintre Polonia și Lituania, cunoscută sub numele de breșa sau coridorul Suwalki, spre care se îndreaptă trupele grupului de mercenari ruși Wagner, în ceea ce pare a fi o creștere a presiunii asupra membrilor NATO și UE.

Ministerul Apărării din Belarus a negat vehement acuzațiile făcute de Polonia, despre care a spus că ar fi „exagerate".

Potrivit unui comunicat al Ministerului polonez al Apărării, Minskul informase Varșovia despre acest exercițiu, dar o trecere a frontierei a avut loc în estul regiunii Bialowieza, la o „altitudine foarte joasă, ceea ce face dificilă detectarea de către sistemele radar", mai notează CNN.

Ulterior, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a ordonat ca mai multe trupe și elicoptere de luptă să fie desfășurate de-a lungul frontierei.

Zona încălcării spațiului aerian al Poloniei FOTO Captură Google Maps

Zona încălcării spațiului aerian al Poloniei FOTO Captură Google Maps

„Ar risca o escaladare nucleară de ambele părți",

Incidentul reclamat de Polonia la sud de decalajul Suwalki (o linie de 100 de kilometri care este semnificativă din punct de vedere strategic pentru NATO, UE, Rusia și Belarus, a fost adus de Varșovia în atenția NATO, potrivit CNN.

Regiunea de frontieră leagă enclava rusă Kaliningrad de Belarus și este singura legătură terestră între statele baltice și restul UE.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki declarase, săptămâna trecută, că mercenarii Wagner se îndreaptă spre coridorul Suwalki prin Grodno, un oraș din vestul Belarusului, și că situația care „devine și mai periculoasă", pe măsură ce forțele aliate ale Rusiei încearcă să își sporească prezența în apropierea graniței NATO.

„Dacă Rusia ar desfășura trupe în coridorul Suwalki, probabil că ar declanșa o reacție militară imediată din partea altor țări NATO, care ar vedea-o ca pe un atac direct asupra statelor sale membre din regiune. O astfel de mișcare ar semnala faptul că Rusia este pregătită să își intensifice confruntarea cu NATO până la un război la scară largă și ar risca o escaladare nucleară de ambele părți", a explicat Barbara Yoxon, profesor de politică internațională la Universitatea Lancaster, citată de CNN .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?