Tensiuni neobișnuite între Norvegia şi Suedia în urma unui incident aerospațial

Tensiuni neobișnuite între Norvegia şi Suedia în urma unui incident aerospațial

Norvegia şi-a exprimat marţi o iritare puţin întâlnită faţă de Suedia vecină care nu ar fi avertizat-o imediat în legătură cu prăbuşirea accidentală a unei rachete pe teritoriul său, care nu a provocat victime sau pagube, notează AFP.

Granița suedezo-norvegiană. Foto: Arhiva Adevărul

Aparatul a fost lansat luni de la Centrul spaţial Esrange din Kiruna, în nordul Suediei. Acesta s-a prăbuşit pe un munte din apropierea localităţii Malselv, în nordul îndepărtat al Norvegiei, la mai mult de zece kilometri de zona locuită.

Prăbuşirea unei rachete ca acesta este un incident foarte grav care poate provoca pagube semnificative", a declarat Ministerul norvegian de Externe. „Când are loc o astfel de încălcare a frontierei, este esenţial ca responsabilii să informeze imediat autorităţile norvegiene competente prin canalele adecvate", a adăugat el.

Racheta urma să permită efectuarea de experimente în imponderabilitate la o altitudine de 250 de kilometri. „Racheta a avut o traiectorie ceva mai lungă şi mai spre vest decât era prevăzut şi a căzut după ce a zburat 15 kilometri în Norvegia", a declarat luni într-un comunicat organismul Swedish Space Corporation. „Lucrările de recuperare" a aparatului sunt în desfăşurare, a adăugat el. Acestea nu pot începe fără să fie acordată o autorizaţie norvegiană, a replicat Ministerul norvegian de Externe. Autoritatea norvegiană a aviaţiei civile a precizat că a aflat despre accident din comunicatul Swedish Space Corporation dat publicităţii luni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cătălin Bordea s-a răzbunat pe fosta soție după ce a aflat cu cine îl înșela

2 Oana Zăvoranu, declarații cam picante despre amanta lui Alex Ashraf

3 Nici după 50 de ani nu s-a aflat cine e / Povestea bărbatului misterios care a sărit dintr-un avion deturnat, având la el 200.000 USD

4 VIDEO O persoană misterioasă a dat târcoale trupului lui DJ Lalla. Detaliul care ridică semne de întrebare privind decesul

5 Foarte interesante amănunte...