Tensiuni SUA-Venezuela: Un consilier al Departamentului de Stat, primit de președintele Maduro

Tensiuni SUA-Venezuela: Un consilier al Departamentului de Stat, primit de președintele Maduro

Un consilier al secretarului de stat american, John Kerry, a fost primit în cursul săptămânii la Caracas de președintele venezuelan, Nicolas Maduro, a anunțat Washingtonul, cele două guverne fiind în prezent dispuse se aplaneze tensiunile ce afectează de mai mulți ani relațiile bilaterale, transmite AFP. Consilierul din cadrul Departamentului de Stat Thomas Shannon, despre care se știa că a avut miercuri o întrevedere cu șefa diplomației de la Caracas, Delcy Rodriguez, "s-a întâlnit pe 8 aprilie cu președintele Maduro", a făcut cunoscut purtătorul de cuvânt al ministerului american de externe.

Potrivit lui Jeffrey Rathke, "schimbul de idei a fost productiv, iar Statele Unite au salutat această ocazie de dialog".

El a precizat că Nicolas Maduro și Thomas Shannon au discutat despre "îngrijorarea noastră legată de situația drepturilor omului și a democrației", însă fără să spună dacă a fost abordată problema sancțiunilor americane vizând demnitari ai regimului venezuelean.

"Considerăm că este în interesul celor două țări să coopereze, acolo unde putem, acceptând în același timp că vor continua să existe diferențe între noi", a subliniat Jeffrey Rathke. Ela dat asigurări că Washingtonul rămâne "deschis unui angajament direct cu oficiali venezueleni".

Această dorință de detensionare a situației intervine în cursul Summitului Americilor, care se desfășoară în Panama și unde președintele Barack Obama face față omologilor săi latino-americani iritați de recentele sancțiuni ale Washingtonului contra Venezuelei, calificată într-un decret ca fiind o "amenințare" pentru securitatea internă a Statelor Unite.

Președintele Nicolas Maduro a anunțat joi că intenționează să remită omologului său american, cu prilejul summitui amintit, peste 13 milioane de semnături în favoarea anulării acestui decret controversat.

Washingtonul și Caracasul, care din 2010 nu mai întrețin relații la nivel de ambasadori, au redus, totuși, presiunile în ultimele zile: Casa Albă a admis că Venezuela "nu reprezintă o amenințare", iar Nicolas Maduro s-a declarat în favoarea "dialogului".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!