Tensiunile cresc înaintea prezidențialelor din Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi, reținut la Moscova

Tensiunile cresc înaintea prezidențialelor din Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi, reținut la Moscova

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost reținut de poliție vineri la ieșirea din imobilul său din Moscova, în timp ce se îndrepta la un miting de campanie în provincie, a anunțat el într-o postare pe Twitter, potrivit AFP.

"M-au reținut în holul imobilului. M-au luat pentru câteva 'explicații'", a scris Navalnîi pe contul său de Twitter .

Potrivit purtătorului de cuvânt al opozantului, Kira Iarmâș, Aleksei Navalnîi, care intenționează să concureze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie 2018, urma să ia trenul pentru a merge la un miting de campanie, ce fusese autorizat de autorități la Nijni Novgorod, 400 km est de Moscova.

"Bătrânul Putin într-adevăr nu vrea ca eu să ajung la miting la Nijni Novgorod. Abia ieșisem (din apartament) să merg la gară și m-au reținut la intrarea în bloc. Ca în filme, oprește o mașină și din ea coboară poliția", adaugă el într-o postare pe Instagram, atașând la mesaj o înregistrare video în care se văd polițiști care îi cer "să-i însoțească pentru o discuție", potrivit postului de televiziune independent rus Dojdi.

Este prima dată când opozantul a fost arestat de la sfârșitul detenției sale administrative din iunie.

"Kremlinul consideră întâlnirile mele cu alegătorii drept o amenințare uriașă și chiar ca o insultă", a scris Navalnîi pe Twitter .

Mâna dreaptă a acestuia, Leonid Volkov, a indicat la rândul său că a fost reținut la Nijni Novgorod și că se află la o secție de poliție împreună cu avocatul său.

Navalnîi a executat două sentințe administrative în acest an pentru organizarea unor manifestații de amploare anticorupție în întreaga Rusie, la sfârșitul lunii martie și mijlocul lunii iunie, interzise de autorități.

El a fost ținta a numeroase atacuri, inclusiv cu un dezinfectant de culoare verde în ochi, care a necesitat tratament oftalmologic în Spania, dar și a mai multor urmăriri penale care, potrivit susținătorilor săi, au ca scop să-l împiedice să participe la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Viitorul său politic rămâne neclar, întrucât Comisia Electorală Centrală a decis în iunie că nu poate să se prezinte împotriva lui Vladimir Putin în martie 2018 din cauza unei condamnări pentru deturnare de fonduri.

AGERPRES/( AS — autor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale