Tentativă de lovitură de stat în Arabia Saudită?/Trei prinți saudiți, inclusiv fratele regelui, au fost arestați sub acuzația de trădare, la ordinele prințului moștenitor!

Tentativă de lovitură de stat în Arabia Saudită?/Trei prinți saudiți, inclusiv fratele regelui, au fost arestați sub acuzația de trădare, la ordinele prințului moștenitor!

Autoritățile din Arabia Saudită au reținut trei prinți din familia regală, printre care Ahmed bin Abdulaziz,  fratele mai tânăr al regelui Salman, și prințul Mohammed bin Nayef, nepotul regelui, aceștia fiind suspectați că plănuiau o lovitură de stat, au declarat surse saudite pentru  Reuters .

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman, fiul regelui Salman și conducătorul de facto al țării, își consolidează puterea după ce i-a luat titlul lui Mohammed bin Nayef într-o lovitură de palat ce a avut loc în 2017.

Anul trecut, Mohammed bin Salman a mai arestat câțiva membri ai familie regale și ai altor familii proeminente pe care i-a ținut închiși la Hotelul Ritz-Carlton timp de mai multe luni.

Pe lângă prințul Ahmed și Mohammed bin Nayef, a fost arestat și un alt nepot al regelui, Nawaf. Prințul moștenitor Mohammed (34 de ani) ”i-a acuzat pentru legături cu puteri străine, inclusiv Statele Unite, pentru a înfăptui o lovitură de stat”, a declarat una din sursele Reuters. ”Cu aceste arestări, Mohammed își consolidează controlul puterii. Epurarea s-a încheiat”.

Arestările sub acuzația de trădare ar fi fost aprobate de către regele Salman (84 de ani).

Prințul moștenitor a fost contestat de unele ramuri ale familiei regale, care are circa 10.000  de membri, după scandalul internațional generat de asasinarea jurnalistului Jamal Kashoggi într-o reprezentanță diplomatică saudită de pe teritoriul turc și după atacurile militanților Houthi din Yemen asupra câmpurilor petroliere din  Arabia Saudită.

Prințul Ahmed era favoritul pentru succesiunea la tron al nemulțumiților din familia regală fiind agreat și de unele puteri occidentale. Până acum, autoritățile de la Riyadh nu au anunțat oficial arestarea prințului și a celorlalți complotiști.

Ahmed a fost unul dintre cei trei membri ai familiei Al Saud care s-au opus desemnării lui Mohammed bin Salman ca prinț moștenitor în 2017.

Foto: Portretele regelui Salman și prințului moștenitor/ Wikipedia


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria