Tentativa Theresei May de a bloca un referendum pentru independența Scoției ''se va face praf și pulbere'' (Sturgeon)

Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a declarat miercuri că o victorie a formațiuni sale, Partidul Național Scoțian (SNP), în această provincie în alegerile legislative anticipate din Marea Britanie, convocate pentru 8 iunie, ar face imposibil pentru premierul Theresa May să oprească un nou referendum cu privire la independență, transmite Reuters.

''Dacă SNP va câștiga aceste alegeri în Scoția și conservatorii nu, atunci tentativa Theresei May de a ne bloca mandatul de a le oferi scoțienilor șansa de a-și alege propriul viitor când va veni momentul se va face praf și pulbere'', le-a declarat Nicola Sturgeon reporterilor la Londra.

Partidul său deține în prezent 54 din cele 59 de mandate care revin Scoției în parlamentul de la Londra, iar conservatorii scoțieni numai unul.

După referendumul din iunie 2016 pentru Brexit, la care 62% dintre votanții din Scoția s-au pronunțat pentru rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar, guvernul de la Edinburgh s-a angajat să întreprindă toate demersurile pentru menținerea Scoției în UE, inclusiv prin organizarea unui nou referendum privind independența provinciei de Regatul Unit, după cel eșuat din 2014.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi! / Ciolacu, singurul invitat la Ambasada Franței care nu a purtat mască de protecție

2 Rareş Bogdan pune degetul pe rană: „Vom asista la infectări în masă și asta din cauza incoerenței și inconștie…

3 „Eu o să fiu acela care o să te îngroape lângă un porc într-un mormânt de piatră! / Un dement se angajează să-l …

4 Prostul politicii românești este plagiator, hotărâre definitivă a Curții Supreme!

5 „Așa ceva nu a mai fost descris în nicio publicație medicală” / Enigmă în Argentina: 57 de marinari contaminaţi …