Teodor Meleșcanu, audiat ca martor în dosarul fostului președinte al CJ Cluj Horea Uioreanu

Teodor Meleșcanu, audiat ca martor în dosarul fostului președinte al CJ Cluj Horea Uioreanu

Fostul director al SIE Teodor Meleșcanu a fost audiat în calitate de martor, miercuri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care fostul președinte al CJ Cluj Horea Uioreanu este acuzat că ar fi primit ilegal informații de la un subofițer SRI.

Teodor Meleșcanu a declarat în sala de judecată că Horea Uioreanu nu i-a cerut să o transfere pe Anca Albu de la SRI la SIE și nu își aduce aminte să o fi primit pe aceasta în audiență.

"În principiu, există posibilitatea transferului între instituțiile de forță. Nu ne împiedică nimic. Dar practica curentă este de a nu transfera oameni din SRI în SIE. Cred că nu a existat un astfel de transfer pe perioada în care am fost la conducerea SIE", a adăugat Meleșcanu.

Tot la acest termen a fost audiată și Anca Albu, fost subofițer al SRI Cluj, acuzată de DNA că i-ar fi dat informații clasificate lui Uioreanu, cum ar fi faptul că este interceptat de SRI.

Ea a negat că i-ar fi oferit lui Uioreanu informații clasificate, însă a recunoscut că i-a trimis acestuia SMS-uri în care îi spunea să aibă grijă de el. De asemenea, Anca Albu a mai spus că i-a trimis lui Uioreanu CV-ul ei, deoarece dorea să evolueze profesional, însă a precizat că acesta nu putea să o ajute în demersul de a se transfera la SIE.

În ultimul cuvânt în fața instanței, Horea Uioreanu le-a spus judecătorilor că este nevinovat și că asupra lui au fost exercitate presiuni din partea unui procuror, care i-a sugerat să facă referiri la Teodor Meleșcanu, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Ioan Rus și Crin Antonescu, însă el a refuzat.

Instanța va da sentința definitivă în acest dosar pe data de 21 decembrie.

Pe 5 mai, Horea Uioreanu a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite. Decizia a fost atacată cu apel la instanța supremă.

În același dosar, DNA a sesizat instanța cu acorduri de recunoaștere a vinovăției în cazul a trei inculpați: Anca Elena Albu, la data faptelor subofițer SRI — Direcția Județeană de Informații Cluj, Mihnea-Remus Iuoraș, la data faptelor subprefect Cluj, și Silvia Bălaj (mama Elenei Albu).

DNA susține că Horea Uioreanu, cunoscând că Anca Albu este lucrător SRI, cu intenție, a determinat-o, în perioada 2013 — 2014, să-i permită accesul la informații ce nu erau destinate publicității. În schimbul acestor informații, Uioreanu ar fi făcut demersuri pentru a o ajuta pe Anca Albu să se transfere de la SRI la SIE.

Informațiile clasificate ar fi ajuns la Uioreanu prin intermediul mamei subofițerului SRI și a subprefectului județului Cluj, Mihnea-Remus Iuoraș.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…