Teodorovici anunță că îl dă în judecată pe Ghinea

Teodorovici anunță că îl dă în judecată pe Ghinea

Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene, a anunțat vineri că intenționează să-l dea în judecată "pentru incompetență" pe Cristian Ghinea, aflat până recent la conducerea aceluiași minister.

"Sunt miliarde de euro cheltuieli făcute, adică lucrările executate pe acele proiecte de infrastructură mare, pe faza a doua a lor. Facturile nu pot fi depuse pentru că MF-ul nu dă încă OK-ul, iar constructorii stau cu facturile în casă pentru că, dacă le aruncă spre decontare, se încarcă și cu TVA. Deci, este o măgărie nesimțită, este un abuz clar în serviciu pentru ceea ce se face astăzi. Am dovezi în acest sens", a afirmat Teodorovici, senator PSD, în cadrul dezbaterii "Politica de coeziune a UE — De la reducere la adâncirea decalajelor de dezvoltare dintre statele membre — Cazul României", organizată de eurodeputatul PSD Victor Boștinaru.

El spune că despre această situație i-a vorbit zilele trecute premierului.

"Este o situație pe care i-am descris-o și d-lui prim-ministru zilele trecute la o întâlnire. Și într-adevăr se află într-o situație ingrată, și anume între a face plăți de un miliard de euro în piață (...), și anume pe deficitul bugetar, adică sare de 2,9 în cazul în care până acum, să spunem, au execuția "tande pe mande', sau să nu facă și să aștepte acreditare (n.r. sistemului informatic) și să facă aceste plăți anul viitor, adică să omoare acele firme care au făcut lucrările și așteaptă să vină de undeva banii. (...) Și, implicit, statul pierde. Adică pierde agentul economic, dar pierde și statul. Ăsta este un exemplu clar de abuz în serviciu. Eu am de gând că fac în zilele următoare, în mod oficial, scris exact acest mecanism, pentru că este o primă piesă la dosarul penal care se va instrumenta. Îmi pare rău pentru dânșii, dar cred că dl Ghinea va fi primul ministru care va avea definit un astfel de dosar pe incompetență", a afirmat Teodorovici.

Dacă ar fi în guvern, el a arătat că ar merge, între altele, pe externalizarea masivă a serviciilor din ministere, "pentru că sunt mii de funcționari care nu fac nimic".

"Aș menține strict doar funcția de la Finanțe de Autoritate de Certificare și Plată, care trebuie să confirme Comisiei Europene că sunt făcute cheltuielile conform tuturor cerințelor. Autoritate de audit, una sau mai multe, cum spune regulamentul. (...) În rest, totul se externalizează. La ministere, ele fac doar politica, nimic altceva, ministerele nu au cum să pună mâna pe bani, nici Mediul, nici Transporturile, nici Munca, nici nimeni. Fac politica și punct. În trecut, noi am avut o experiență foarte bună pe PHARE cu o bancă din România. (...) Cine va face chestia asta, va câștiga enorm. Așa, astăzi nu răspunde absolut nimeni. Avem mii de funcționari care nu fac absolut nimic. Deci, asta este cheia ca sistem", a menționat senatorul PSD.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

4 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

5 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”