Thailanda: Manifestaţie la Bangkok împotriva legii privind defăimarea regelui

Thailanda: Manifestaţie la Bangkok împotriva legii privind defăimarea regelui

Mai multe sute de persoane au defilat sâmbătă la Bangkok şi au aprins focuri în faţa unui tribunal pentru a protesta împotriva legii de lezmaiestate şi pentru a cere eliberarea unor militanţi pro-democraţie închişi în Thailanda, relatează AFP.

Manifestanţii fac parte dintr-o mişcare lansată în iulie pentru a cere plecarea premierului Prayut Chan-O-Cha şi abolirea Constituţiei de inspiraţie militară.

Foto: (c) DIEGO AZUBEL/EPA


Ei solicită de asemenea eliminarea legii privind defăimarea regelui, un delict pasibil de o pedeapsă care poate ajunge până la 15 ani de închisoare. Liderii mişcării pentru democraţie au fost inculpaţi în special pe baza acestei legi.



Sâmbătă, manifestanţii au scandat "Prayut, pleacă" şi "Eliminaţi 112", articolul din Codul Penal privind crima de lezmaiestate.

Ajunşi în faţa tribunalului, unii manifestanţi au făcut grămezi de gunoaie şi le-au dat foc sub un portret al regelui, în timp ce alţii au afişat portrete cu militanţi prodemocraţie închişi pentru lezmaiestate.

Foto: (c) DIEGO AZUBEL/EPA


Ei au scandat în special numele avocatului şi militantului pentru drepturile omului Anon Numpa şi al lui Parit Chiwarak, lider al studenţilor.

Doisprezece manifestanţi au fost arestaţi sâmbătă, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului.

Zeci de mii de persoane au participat anul trecut pe străzile capitalei thailandeze la manifestaţii împotriva guvernului fostului şef al armatei Prayut Chan-O-Cha.

Mulţi dintre protestari cer de asemenea o reformă a monarhiei, în ciuda pedepselor foarte dure la care se expun cei care o critică.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...