The Economist: Filmul chinezesc realizat împreună cu armata care ar trebui să alarmeze lumea ca bătăile unei tobe de război

The Economist: Filmul chinezesc realizat împreună cu armata care ar trebui să alarmeze lumea ca bătăile unei tobe de război

În aceste vremuri tensionate, lipsa tobelor de război zgomotoase la Beijing și Washington a fost o sursă rară de confort. Este adevărat, tobele nu sunt chiar silențioase. Unii generali și politicieni americani au vorbit despre pericolul unui conflict cu China în câțiva ani. Avioanele de vânătoare ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) continuă să organizeze șicane nesăbuite, în mare viteză, pentru a intimida avioanele militare occidentale în spațiul aerian internațional din apropierea Chinei. PLA refuză să discute regulile pentru gestionarea în siguranță a acestor episoade, tocmai pentru că vrea să sperie avioanele de război și navele străine aflate la mare distanță. Acest lucru arată un apetit periculos pentru risc. America și China rămân în conflict din cauza unei crize mai degrabă banale: doborârea unui balon de supraveghere chinezesc fără pilot. Ce speranțe au de a gestiona o coliziune la fel ca cea din 2001, care a ucis un pilot de aviație și a obligat un avion de spionaj american să aterizeze forțat la o bază aeriană chineză? – se întreabă The Economist .

<< Cu toate acestea, atunci când președintele Joe Biden și președintele Xi Jinping s-au întâlnit în noiembrie anul trecut, au căzut de acord asupra necesității de a evita un conflict armat. Cenzorii chinezi îi reduc în mod obișnuit la tăcere pe naționaliștii online care cer atacuri asupra Taiwanului, pentru că masele nu au dreptul de a-i dicta lui Xi când sau cum ar trebui cucerită această insulă. Opinia publică chineză nu a fost, până în prezent, pregătită să sacrifice decenii de prosperitate pe altarele războiului.

Un nou film despre forțele aeriene ale Chinei testează acest record de reticență. „Născut pentru a zbura”, realizat în strânsă colaborare cu PLA, a ocupat primul loc în box office-ul intern în timpul sărbătorilor de 1 Mai. Filmul prezintă piloți de testare care își riscă (și își pierd) viețile pentru a perfecționa un nou avion de luptă invizibil. Avionul este necesar pentru lupta împotriva unei puteri străine care, deși nu este numită, vorbește o engleză cu accent american.

Cititorii care intenționează să vizioneze filmul ar trebui să revină mai târziu la această rubrică plină de spoilere. Ceilalți ar trebui să știe că filmul deschide un nou drum în genul „melodiei principale”, așa cum sunt cunoscute lucrările care promovează politicile partidelor. Astfel de filme sunt prezentate studenților, membrilor de partid și funcționarilor guvernamentali din întreaga țară, alături de proiecțiile comerciale. „Născut pentru a zbura” este cel mai important film de acest tip care normalizează ideea că misiunea actuală a PLA este de a lupta și de a ucide americani.

Filmul face mare caz de realismul său. Realizatorii filmului au apelat la veterani PLA pentru a-i lăuda autenticitatea și chiar interpretarea tânărului său protagonist, Wang Yibo, un fost cântăreț dintr-o trupă de băieți. Dar premisa sa geopolitică este falsă. În lumea reală, China este implicată în dispute teritoriale cu mulți vecini. În special, China pretinde că controlează aproape toată Marea Chinei de Sud, construind baze militare pe recifele și stâncile disputate. Pentru a contesta pretențiile unilaterale ale Chinei și pentru a susține principiul libertății de navigație, America și alte puteri zboară și navighează prin zone din Marea Chinei de Sud considerate deschise tuturor de către dreptul internațional.

„Născut pentru a zbura” transformă aceste misiuni în acte de război. Filmul se deschide cu avioane a căror viteză sparge geamuri și aruncă în mare pescari chinezi și muncitori din câmpurile petroliere cu zborurile lor supersonice la joasă altitudine. Agresorii își spun unul altuia „Bine lucrat!” în hohote. Anunțați prin radio că se află într-o zonă aflată sub jurisdicția Chinei, străinii replică: „Putem veni și pleca oricând vrem”. La sfârșitul filmului, intrușii se întorc, trăgând fără avertisment asupra avioanelor de vânătoare chineze. De data aceasta, PLA dispune de avioane avansate și îi alungă.

În mod consternant, filmul îmbină fanteziile antiamericane cu unele dintre cele mai înalte priorități ale lui Xi. Piloților de testare li se spune că se află într-o luptă împotriva unei blocade tehnologice și a unei strategii de izolare impuse de puteri străine, o linie care face ecou apelurilor lui Xi. Mai mult, povestea personajului principal masculin ar putea fi inspirată de numeroasele discursuri ale lui Xi adresate tinerilor, care pun accentul pe disciplină și deplâng moliciunea. Eroul principal este doar un fanfaron când ajunge la baza sa aeriană din deșert. Dar, după ce vizitează un cimitir al martirilor testelor aviatice și după ce îl vede pe comandantul său alegând moartea pentru a evita să se catapulteze deasupra unui oraș, el își dedică viața patriei. Când tânărul este rănit, părinții îi cer să renunțe la PLA… Aceștia se plâng de faptul că fiul lor refuzase o ofertă de a studia în străinătate și își exprimă îndoiala că China poate egala vreodată avioanele occidentale. Eroul își mustră părinții prea protectori, informându-i că generația sa va reda Chinei încrederea în sine.

Operele patriotice de succes dezvăluie modul în care țările doresc să se vadă pe ele însele. „Lupul războinic 2”, un film extrem de popular lansat în 2017, este considerat în mod eronat ca fiind belicos. De fapt, complotul prezintă un comando chinezesc care evacuează civili dintr-un conflict civil african cu ajutorul unui medic pe jumătate american. China din film este o mândră pacificatoare. La un moment dat, o navă de război chineză așteaptă ca Consiliul de Securitate al ONU să aprobe un atac cu rachete. În schimb, „Născut pentru a zbura” prezintă China depășind decalajul tehnologic pentru a lupta cu America unu la unu: o poveste mult mai sumbră.

Criticii străini numesc „Născut pentru a zbura” o copie a lui „Top Gun: Maverick”, un film despre piloții de vânătoare americani lansat anul trecut, deși nu în China. Chiar dacă multe dintre scene arată similar, critica este nedreaptă față de ambele filme. „Top Gun: Maverick” este melancolic și nostalgic, prezentând o superputere obosită și un pilot îmbătrânit care aplică principiile unui tratat multilateral privind neproliferarea nucleară, adică apără ordinea bazată pe reguli. Din păcate, „Născut pentru a zbura” este mai apropiat în spirit de primul „Top Gun”. Acel film din 1986 arată tineri piloți odioși care ajută o Americă hegemonică să își impună voința, fără a se preocupa de subtilitățile dreptului internațional. „Născut pentru a zbura” este „Top Gun” cu un plus de nemulțumire naționalistă și fără sex. Dacă va fi un succes în cinematografele din China, ar trebui să alarmeze lumea ca o bătaie de tobă. >>


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”